.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Пазители на традициите: как се прави голям и малък годеж? (ВИДЕО)

Росица Николова | преди 1 седмица

В миналото сватбата е била предшествана от също толкова продължителни и весели ритуали с множество детайли и символика. Момъкът събирал свои приятели, които изпращал на сватосване - да поискат харесаната мома. Тя, разбира се, не се давала лесно. Първо трябвало с десен крак към нея да се пристъпи, черешова клонка да й се подари за плодородие, други цветя да й се дадат и да я увещават колко добър човек я иска. Момата трябвало поне 6 пъти да откаже преди да склони.

На малкия годеж момъкът носи подаръци на своята любима. Разлива се червено вино и се чупи пита. Само момците влизат при булката, а момите стоят на двора и пеят песни.

За големия годеж всички гости се събират в къщата на момъка. Там са приготвени вкусни тежки трапези и е запален огън. Време е да се поискат още подаръци - колкото по-красива е момата, толкова повече трябва да даде бъдещият й съпруг. Гостите получават китка здравец и пъстри градински цветя.

Как продължават тези празници, какво се нарича и защо хлябът е важен - вижте във видеото.