.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

108-годишна полска пианистка, която на 80 г. чупи ръцете си, продължава да свири и днес

LadyZone.bg | преди 15 седмици

108-годишната полякиня Ванда (Wanda Zarzycka) отваря своето пиано и започва да свири. Пръстите й пъргаво се движат по клавишите, а кожата й единствена издава истинската й възраст.

Богато украсеният дървен инструмент е наследство от майка й, която пък го получава като сватбен подарък. Това е и най-ценната вещ, която Ванда притежава в малкия си апартамент в Краков, Полша.

Ванда несъмнено е един от най-възрастните граждани на Полша. Тя е бивша танцьорка, която се влюбва в музиката като малко момиче. През 1931 година завършва музикалната консерватория в Лвов, днешна Украйна. Скоро след избухването на Втората световна война тя е принудена да спре да свири.

Мария Каракушева: Най-важното е да създаваме неща, които носят смисъл и издигат духовно хоратаКаузата на пианистката и композиторка е да вдъхновява жените да творят

Пианото е докарано в Краков през 1944 година, 5 години след като семейството на Ванда се премества от Лвов.

Въпреки трудностите и неуспехите, с които се е сблъсквала, включително счупването на ръцете на 80-годишна възраст и предупреждение от лекарите, че никога повече няма да свири на пиано, енергичната 108-годишна бабка продължава да свири всеки ден.

Вижте как Ванда свири на пиано във видеото.

Ключови думи:Музика, Пиано, Свирене
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите