.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Днес е Световният ден на водата (ВИДЕО)

Евгений Милов | преди 29 седмици
Снимка: iStock
Отбелязва се ежегодно на 22 март

Днес честваме Световният ден на водата, който се отбелязва ежегодно на 22 март от 1993 г. насам.

Световният ден на водата се отбелязва по предложение на участниците в Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Световният ден на водата цели да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси, които са източник на живителната течност.

В България вече няма живи реки, алармира WWF Над 60% от рибните популации в Дунав и притоците му са изчезнали през последните 20 години

Според учените 97% от всичките запаси на Земята се дължат на солените води на моретата и океаните, а само 2% се съхраняват в ледените шапки на Антарктида, Гренландия, Арктика и високите планини в Америка, Азия и Европа. Човечеството е в състояние да използва не повече от 1% от целия този огромен ресурс.

Цели 70% от земната повърхност са заети от вода. Само 2,5% от това количество е прясна вода, почти две трети от която се намира в полярните ледници. Около 1,8 млрд. души в света използват за източник на питейна вода замърсени с фекалии води, което ги излага на сериозен риск от заразяване с холера, дизентерия, коремен тиф.

вода
Снимка: iStock

Основните източници на вода за човека са реките и езерата, а също почвената влага и подземните води. Най-големият природен резервоар на прясна вода е езерото Байкал, разположено в Източен Сибир - 20% от световните и 80% от руските запаси на езерна прясна вода.

Тъй като всяка година честването на Световния ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода, темата тази година е "Вода за всички!".

Днес е Световният ден на гората Горите са дом на около 80% от биологичното разнообразие на Земята
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите