.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мародерите в Чернобил са взели първо килимите и кожените палта

LadyZone.bg | преди 9 седмици
Разказът на Надя Табутова, която отива на екскурзия до атомната централа точно когато се излъчва сериалът „Чернобил“

Сериалът „Чернобил“ увеличи интереса не само към най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, но и към туристическите пътувания в района на Припят.

Надя Табутова решава да тръгне за Украйна, без да е гледала сериала, който тъкмо е започнал своя ефирен живот. В деня преди заминаването гледа наведнъж трите излъчени епизода и признава, че това е променило много настройката й.

Ето какво още споделя тя в „Преди обед“ по bTV.

„Още в Киев дадоха на всеки от нас дозиметър. Там радиацията е само 0,17 единици. Единственото изискване за дрехите по време на тура е да си с дълги ръкави и панталони. В зона 1 и зона 2 прекарахме общо 8 часа.

Когато си на море или планина, чувстваш едно освобождаване, лекота, докато там чувстваш една тежест.

В района вече има животни. Видяхме десетина коне и една лисица... Обядвахме в столовата, където се хранят и хората, работещи в зона 1 и зона 2. Общо около 5000 души.

В Припят посетихме увеселителния парк, който така и не е заработил. Трябвало е да бъде отворен на 1 май 1986 г. Там има много метал и се намира една от т.нар. горещи точки, дозиметърът показа 287 единици!

В Припят е забранено да се влиза в сградите, защото може нещо да ти падне на главата. Нашият гид ни разреши да влезем в някои места, но остана отвън, защото носи GPS, по който шефовете му разбират къде ни е водил.

Видяхме трите робота, които са чистили покрива от радиоактивните отломки.

Много доброволци са се включили, за да изсекат Червената гора. Тогава само 4 часа престой са били достатъчни, за да умреш след няколко дни.

Влязохме в няколко апартамента в Припят. Очаквах вътре всичко да е както са го оставили евакуираните жители. Оказа се, че са останали само тежките мебели и готварските печки. През годините мародерите са взели всичко. Започнали са от килимите и кожените палта.

Не съм живяла по времето на комунизма, но от това пътуване научих много за цензурата и лъжите на режима.“

Целия разговор можете да видите тук.

Чернобил - забранената зона като туристическа дестинацияНадя Табутова за т.нар. "дарк" (мрачен) туризъм и посещението в района на централатаКакво може да видите в Припят и Чернобил и колко струват туристическите обиколки в призрачните градовеЛюбопитни факти за сериала „Чернобил“ (и малко лични спомени)Сериалът получи голямо одобрение от критиката и от зрителите

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите