.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

За гения на Панчо Владигеров и приятелството му с Айнщайн (ВИДЕО)

Васил Богданов | преди 28 седмици
Снимка: Васил Богданов
През 2019-та честваме 120 години от рождението на талантливия български композитор

Панчо Владигеров (1899 – 1978) е един от доайените на родната ни класическа музика. Неговата „Рапсодия Вардар“ е най-изпълняваното българско класическо произведение в световен мащаб. Живял дълги години в Германия, той получава много добро образование, а талантът му го среща със световноизвестни музиканти, артисти и учени.

През 30-те години на миналия век музиката му е толкова популярна в Германия, че Херберт фон Караян се дипломира като пианист с Първи концерт за пиано на Панчо Владигеров. Впрочем това е първият инструментален концерт в българската класическа музика.

Композиторът е бил изключително забавен човек и за него се разказват много анекдоти, които през 1987 г. излизат в книга – „Усмивките на Панчо Владигеров“. Трудно е да се отсее кои от тях са реални и къде започва измислицата, но ето един от тях.

Мотоциклетист блъска композитора на улицата и офейква. Пристигналите на място катаджии питат Маестрото (който е имал абсолютен слух) „Не можахте ли да видите номера на мотора?“
„Не, но мога да ви кажа, че клаксонът му е фа диез“ – отвръща невъзмутим Панчо Владигеров.

Повече любопитни факти за гениалния композитор можете да научите от видеото по-горе, което заснехме в неговата къща-музей в София. 

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите