.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как е създаден хитът на „Сигнал“ – „Да те жадувам“ (ВИДЕО)

LadyZone.bg | преди 1 седмица
Йордан Караджов изобщо не е очаквал, че песента по стихотворението на Левчев „Недопустимост“ ще стане такъв хит

В „Преди обед“ (bTV) Костадин Филипов разказва историята на най-обичаните български песни.

Хитът "Да те жадувам" е по стихотворението на Любомир Левчев „Недопустимост“, част от стихосбирката му „Самосъд“ (1975 г.). През 1979 г. Емил Димитров прави песен по тези стихове, но те стават популярни с песента на „Сигнал“ от първия им двоен албум „Каскадьори“ (1981), където тя е последна.

Композиторът на музиката проф. Георги Костов споделя:
Песента е моята визитна картичка. С Левчев бяхме приятели от 50 години. Когато прочетох стихотворението, то веднага ме грабна. Казах му, че е много хубаво, но за песен трябва заглавието да е друго. Предложих му „Да те жадувам“ и той се съгласи.

Преподавам хармония и често я давам на студентите за анализ. Те ме питат откъде я знам, казвам им, че аз съм авторът и веднага авторитетът ми се покачва.

Веднъж ме спря катаджия и ме попита какво работя. Казах му, че пиша песни и вероятно е чувал една от тях. Като разбра коя е песента, се ръкува с мен и ме остави да продължа.

Йордан Караджов също споделя любопитни спомени за песента:
Тръгнахме на турне, за да рекламираме албума „Каскадьори“. Песента „Да те жадувам“ изобщо не я бях включил в програмата. Първият концерт беше в Хасково пред 5000 души. Накрая един глас в залата каза „Да те жадувам“. Вторият концерт бе в Кърджали. Там два гласа пожелаха да изпеем песента. С всеки следващ концерт гласовете се увеличаваха. Така я включихме в турнето.

И до днес завършваме концертите си с нея. Някои хора споделят, че са се оженили с тази песен. На сватби сме я свирили като първи танц за младоженците.

Това е песен, която е много дълбоко в душите ни.

Целия материал можете да видите тук:

Разкажи ми песен: Как е създаден хитът на група "Сигнал" – "Да те жадувам"Поредицата днес е в памет на поета Любомир Левчев
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите