.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Един филм за... Обсебване

Диана Георгиева | преди 7 години
Бухууу! Готови ли сте за малко изкривени от демони детски лица в края на август?

Бухууу! Готови ли сте за малко изкривени от демони детски лица в края на август? Не, не става дума за разглезените потомци на съседите, които превръщат детската площадка в парка в „зона за писъци” и кар(а)течници от думи в минута, пречещи на следобедния ви сън. Говоря за добрия стар екзорсизъм, който е тема на киното още от лентовите му архиви и далечната 1973 г., когато „Екзористът” печели купища номинации за „Оскар” и „Златен глобус”. Подозирам, че това не е защото в ролята на демона.. е добрият гримьорски екип и гласът на Мерседес Макембридж. Причините са съвсем другаде и много вероятно са сврени именно там, където и другите, които карат киното през определени интервали от време да бълва някоя нова версия на същата история.

Обсебване - стоп кадър

Е, няма как без някакви поне нововъведения. За щастие на хората без особено въображение, напредъкът в технологиите може да направи почти всяка ужасия, за която се сетите, да изглежда напълно достоверно и „Обсебване” се възползва от това. По-важното обаче е как: Много. Добре. Премерено. Иначе лично според мен добрият ужас трябва да е сръчно подкован с история, на която да се изгради сюжетът и да придаде още малко напрежение на моментите, в които музиката спира и се чува само дишането на изплашения до смърт герой – имам слабост към мистицизъм, неофициалните канали на религиите и то в чисто исторически план – човешкото въображение далеч не се изчерпва с едно възкресение, разделянето на Червено море на две и прочее.

 Всъщност темата за екзорсизма може да се открие из прашните страници и дебелите книги на всички официални религии, а като добавим към тях митовете и легендите – получаваме картина, от която става ясно, че си имаме база данни с доста по-богат извор на олицетворени човешки страхове, отколкото могат да съберат умовете на един-двама съвременни умове. Та в този смисъл „Обсебване” е добре измислен – в центъра на събитията е една полска дървена кутия, с издялани на иврит писания, които таткото във филма (Джефри Дийн Морган) не взима никак сериозно до момента, в който малката му дъщеря не започва да се държи странно и да се пообърква около „кутийната” си приятелка. Която й е „близка”, но подобно на всички измамно близки и вредни неща в живота въобще, я дарява с видения, паранои и страхове, докато накрая не се влива в нея под формата на компютърно генерирани насекоми - да, да подобно на Дракула, който може да се „разтваря” на прилепи. Е, поне според някои кинаджии.

Любопитното е, че продуцентът на филма – Сам Рейми (известен с режисурата на трилогията „Спайдърмен”) се вдъхновява за този филм от статия за истинската история на кутия, пренесена в Америка от оцеляла от Холокоста еврейка, която завещава антиката на потомците си със заръката „никога да не я отварят”. И така – типичните криви физиономии, забелени очи, търсенето на името на демона, както и чудесна игра от страна на „младата многообещаваща” (кавичките са, защото не съм сигурна) актриса Наташа Калис (като малката обсебена Ем) и Кира Седжуик (мама) под режисурата на Оле Борнедал, оплескани семейни взаимоотношения, малко равини и кутията на Дибук, ще ви осигурят час и половина притискане към другарче в киното – за едно обсебване, но не по Авентура. Ихууу.

Обсебване - стоп кадър

От 31 август в кината.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите