Исторически успех за България - женският ни отбор по шахмат стана европейски шампион в Будва 2023. След 7 победи и 2 равенства този връх принадлежи на Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева.

"Тези момичета са прекрасни, имат огромен потенциал. Очаквам още много медали от тях. Надявам се с федерацията да имаме възможност да ги подпомагаме. Тук стигнахме върха без държавно финансиране, а само благодарение на частни спонсори. Благодаря на хората, които ни подкрепиха", каза в ефира на bTV и "Тази сутрин" Антоанета Стефанова.

Знаят ли хората коя е Нургюл Салимова - вижте във видео анкетата. 

 

ЗАЩО ШАХМАТНИТЕ НИ ЦАРИЦИ НОСЯТ САКА НА КВАДРАТЧЕТА?

 

Всички шахматни отбори следват правило на официални събития да бъдат с еднакви дрехи. По време на състезания те не играят със специални екипи, като повечето други спортни отбори. Затова това е техният начин да покажат заедност и да се отличат от другите тимове. 

Облекло на българските шахматни царици на награждаването в Будва, са сака, които крият интересно послание. Всички те носеха дрехи, ушити специално за тях от фирма от Стара Загора. За да разгадаем какви ни помага спортният репортер Станимира Атанасова. 

Производителите сами проявили интерес да облекат красивите ни и умни момичета. Изпращат модел за одобрение, след което поискали само размерите, научава за Ladyzone тя.

Десенът на плата, от който са ушити саката, наподобява шахматна дъска - редуват се тъмни и светли квадратчета.

 

 

Така българските шахматистки получават още една подкрепа от България - този път да бъдат стилни и красиви

ЗЛАТНИТЕ ЦАРИЦИ НА ШАХМАТА! ГОРДОСТ СТЕ НИ! 

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА

"Досега имахме един олимпийски сребърен медал. Изключително щастлива съм, че след 10-годишно отсъствие от европейски шампионати, стигнахме до този исторически момент" - сподели тя от летището в ефира на bTV. 

 

 

НУРГЮЛ САЛИМОВА

Като ученичка, Нюргюл е имала периоди, в които е тренирала шахмат по Скайп. Дървената дъска замества с виртуална такава, но едно остава същото - желанието й да се учи и да побеждава. 

Тя демонстрира изключителен стил не само на шахматната дъска. Нургюл впечатлява с винаги класното си излъчване - добре оформена, дълга очна линия в черно, тъмни очи, които пронизват (не само противника), дълга коса и винаги добре оформен маникюр. 

 

БЕЛОСЛАВА КРЪСТЕВА

Свободно пусната коса и ярко червило - това не е начин красивата Белослава да разсейва противника си пред дървената дъска. Това е образът, който тя има, докато съсредоточено гледа фигурите и пресмята своя следващ ход. 

ГЕРГАНА ПЕЙЧЕВА

Нейният драматичен успех в последната партия осигури на България историческа първа европейска титла в женския шахмат. 

ВИКТОРИЯ РАДЕВА

"Каквото и да стане, ще съм горда с отбора!" Това заяви пред bTV Виктория Радева - една от националките ни по шахмат, които са на победа от златото на европейското първенство в Будва (Черна гора).

Още гледайте във видеото