Близо половин век той не спира да забавлява публиката от сцената на Народния театър, както и от екрана. Антон Радичев е един от най-емблематичните български актьори. Роден е в София през 1947 г. Мечтата му била да работи като радист на кораб и да обикаля света. Съдбата обаче решава друго и той завършва ВИТИЗ през 1974 г. в класа на проф. Филип Филипов. Още със завършването си става част от трупата на Народния театър.

Дебюта си прави в пиесата "Деца на слънцето", където играе Протасов. Антон Радичев има над 60 роли в театъра и е участвал в повече от 36 филма. Най-емблематични са "Оркестър без име" и "Маневри на петия етаж". Всенародна популярност получава и с "Клуб НЛО". Способността му да владее импровизацията го прави любимец на писателя Йордан Радичков, в чийто пиеси взима участие и за които споделя, че са най-близко до сърцето му. Народния театър нарича втори дом, а актьорската професия отговорност, защото "на сцената актьорът трябва да мисли, а не да говори наизуст."

„Сърцето ми е младо“ – сподели в „120 минути“ Антон Радичев, който в началото на юли навърши 75 години.

„След завършването на ВИТИЗ получих бележка, че съм разпределен в Народния театър. Мислех, че е майтап. След две седмици обаче реших да отида и да питам. Скараха ми се, че идвам толкова късно… Тогава имах коса като хората, буйна. Не съм си и мечтал за разпределение в София. Надявах се да съм в Пловдив, че да ми е близо. Сигурно някои са ми завиждали“ – спомни си актьорът за 1974 г.

В предварително записано видео Георги Мамалев разказа за тяхното запознанство.

„Приеха ме във ВИТИЗ, там всеки има шкафче. Аз обаче останах без шкафче и изведнъж се обръща един млад, красив, елегантен човек, който каза: Ето ти моето шкафче. Вади от джоба си един ключ и ми го дава. Номерът беше 147-о шкафче. И до ден днешен го помня. Това беше Антон Радичев. Така се запознах аз с него.
Той по душа е добър. Много ценен приятел е за мен. Той не е човек, който ще ти направи нещо мръсно. Това не е човек, който завижда, не е човек, който умее да мрази… Много се грижи за внуците си, те много го обичат. Той е така домошар. Обича да готви. Умее да готви и то много хубаво“ – сподели актьорът.

Антон Радичев допълни, че Мамалев е един от малкото му приятели, които са от гилдията. Другите са извън сцената.

От около 20 години Радичев живее заедно с жена на име Емилия, но подчерта, че писанията в жълтата преса за брак между тях не са верни.

„Имаме градина с лозница, гледаме краставици, домати…“ – поясни актьорът.

Той не пожела да говори за политика и коментира лаконично, че България не се е променила чак толкова, колкото му се иска.

„Любимата ми българска дума е „обичам хората“ – сподели актьорът в последното издание на „120 минути“ за неговия девети сезон.

През лятото можете да гледате Антон Радичев в „Почивен ден“ (реж. Камен Донев). Представленията ще бъдат в Созопол, Приморско и Слънчев бряг.