Макар и постни, на Игнажден от всички гозби традиционните топли сусамени колачета май най-много се услаждат. Защо и ние да не зарадваме в студената игнажденска вечер всички вкъщи с техния несравним вкусен чар:

Необходими са ни само:

1 кг тесто за хляб от бяло брашно, 20 мл олио, щипка сол и 10 г сусам.

А начинът на приготвяне е изключително лесен и бърз:

От втасалото брашно късаме малки парченца, от които оформяме кравайчета. Отгоре с помощта на виличка "рисуваме" точици и по желание посипваме със сусам. Печем в намазана с олио тава на умерен огън.

По традиция тези дъхави гевречета се наричат още родопски колаци. Благинката, която може да си позволите към тях, е купичка мед.

Опитайте!

  • Игнажден – първият от коледните празници
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Виното на Новогодишната трапеза
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2
  • Как да се справим с унилото настроение
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 1
  • 3 алкохолни и 3 безалкохолни горещи напитки
  • Честита и вълшебна Коледа!
  • Да преосмислим живота си на Рождество Христово
  • Какво да сложим на трапезата в последния ден от Рождественските пости
  • Днес е Бъдни вечер. Бъдете със семейството!
  • 12 традиционни празнични трапези на Бъдни вечер
  • Постни рецепти на деня - 23 декември 2014: Содена питка с паричка