Червеното цвекло се слави със своите невероятни ползи за здравето. Консумацията му нормализира кръвното налягане, потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво и стомаха. Благоприятства обмяната на веществата и доставя необходимото на организма количество желязо. Присъства в кулинарната традиция на много страни по света, а тези три вълшебства, които ви предлагаме по-долу, задължително трябва да опитате:

Полезното червено цвекло >>

Салата с червено цвекло

Продукти за 4 порции:

500 г сварено червено цвекло
4 с.л. орехови ядки
няколко стръка рукола
100 г сирене (пармезан)
4 с.л. винен оцет
2 ч.л. дижонска горчица
сол и черен пипер
2 ябълки

Приготвяне:

Изпечете ядките в тиган без мазнина. Нарежете червеното цвекло на тънки филийки, а ябълките – на кубчета, наредете ги заедно и поръсете върху тях руколата и ядките. Овкусете с дресинг от оцет, горчица, сол, черен пипер и зехтин.

Снимка: eatboutique.com

Салата с цвекло и чедър >>