Днес, както се случва на всеки 1 септември, точно в 13 часа българско време, Експрес „Хогуортс“ пое на север към училището за магия и вълшебство „Хогуортс“. След няколко часа влакът ще пристигне и стотици ученици ще влязат в магическия замък за пръв или пореден път.

Снимка: istockphoto.com

Всички ученици вече са се снабдили в магически пръчки. Това е най-важният инструмент за правене на магия, но е важно да знаете, че пръчката сама избира магьосника, а не обратното. Някои ученици прекарват много време в магазина за магически пръчки, преди някоя от тях да ги разпознае като свой собственик. Затова и каква е магическата ви пръчка говори много за вас.

Снимка: istockphoto.com

След като учениците пристигнат в магьосническото село Хогсмийд, те се качват на карети, теглени от зловещи крилати коне (които са невидими за всички, освен за тези, които са станали свидетели на нечия смърт).

Само първокурсниците не се качват на каретите. Те стигат до замъка с лодки, които откриват неповторима гледка към магическия замък.

Снимка: istockphoto.com

След като пристигнат в училището, всички първокурсници поставят на главата си една опърпана говореща шапка, която преценява качествата им и потенциала им и ги изпраща в един от четирите дома на училището – Слидерин, Грифиндор, Рейвънклоу или Хафълпаф.

Снимка: istockphoto.com

Ако направите този тест, ще разберете в кой дом би ви изпратила Разпределителната шапка и каква пръчка би избрала точно вас. Не забравяйте обаче, че не е длъжно да се съгласявате с шапката – има достатъчно случаи, в които тя е попроменяла мнението си по молба на ученик.

(Информацията за домовете и магическите пръчки е от книгите за „Хари Потър“ и допълнителните текстове, публикувани от Дж. К. Роулинг!)

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Изберете:

Моля, попълнете всички полета!