Има нещо много секси в жена, изпълняваща акробатични номера с нещо твърдо, лъскаво и дълго между краката, ръцете или други части от тялото. Наречете го игра на мръсни асоциации, въпрос на подсъзнание или тъмната страна на еротиката, факт е, че танците на пилон са атракция – за жените - в чест на естетиката и овладяното тяло, за мъжете – заради всичко, описано по-горе.

Може би ще се изненадате, че танците на пилон произхождат от Индия и по-конкретно – от традиционния спорт за мъже, наречен „Малакамб”. Макар да е много атрактивен и да изисква завидна сила, гъвкавост и умения, никак не е секси. През 20-те години на ХХ век пътуващите циркове харесват идеята и я „осиновяват” за целите на своите представления. По-късно спортът преминава от тентите в баровете, където обаче се комбинира с бурлеска. През 80-те акробатичните изпълнения на пилон започват да се съчетава със стриптийз, Go-Go и танц на скут – най-после във финална и завършена форма? Съвсем не. Десет години са необходими за танца на пилон да се върне в предна фаза с малко по-добър имидж - от еротично забавление обратно в залата за спорт. А напоследък все по-често е част и от спиращи дъха арт представления.

И докато международните състезания за танци на пилон стават все повече, атрактивното съчетание между фитнес, акробатика и сексапил се превръща в изкушение и за най-обикновените жени, които предпочитат да прекарат два часа в гимнастика на пилон, отколкото същото време във фитнеса. Те съвсем не планират кариера в стриптийз клубовете, но харесват силовите тренировки, стараят се да овладеят и опознаят възможностите на телата си – всичко това, придружено с доза адреналин и с неоспорима еротика, естествено.

Вдъхновени от всичко описано по-горе, разучихме и разбрахме, че танците на пилон се радват на интерес и у нас – все още срамежливо и с бавно, но сигурно отпадащи предразсъдъци.

В София клубовете, където можете да се научите да се въртите като истински професионалисти, са два, има един в Бургас и един във Велико Търново.

Ние избрахме да се срещнем със Соня Куртева от "Sonya Pole Studio". Ако я видите на улицата, никога не бихте предположили, че това спортно облечено момиче, с вързана на конска опашка коса и без грим, може да е толкова секси на пилона.

Докато вървим към уютното им студио, научавам, че началото за Соня не е било особено трудно - „запалиха ме танцьорките, които съм гледала в стриптийз клубовете.” признава и добавя, че не вижда защо трябва да се бяга от асоциацията с този тип заведения. „Разбира се има китайци, които правят невероятни представления, скачат от пилоните със салта, но те са много силови, а това, което ние правим е по-близо до момичетата в баровете. Естествено можеш да пропуснеш еротичния елемент, но така или иначе много от захватите идват от там.”

Може и да се изненадате, но не са малко и мъжете на пилон – "Евгени Гершилов например беше два пъти световен шампион". Те обаче са много силови и правят повече акробатични неща. При тях е повече арт и по-малко еротика "В много отношения мъжете са по-добри от нас."

Малките господари на танца (видео) >>