Пържената риба е незаменим герой на трапезата през лятото. Ако искате да се спасите от тежката миризма и да спестите време обаче, спокойно я увийте в пергаментова хартия и я сложете във фурната.

Калмарите, мидите и другите морски дарове са другата най-предпочитана храна през лятото. Сварени с много лимон, на шишчета или пък на паеля, те са не само вкусни, но и полезни. Предлагаме ви вариант за приготвяне на калмари с маслини и каперси, които придават приятен приятен средиземноморски вкус. 

Съставки

  • 100 мл Зехтин
  • 3 с.л. Прясно мляко
  • 2 скилидки Чесън
  • 4 глави Шалот
  • 50 г Стафиди
  • 70 г Кедрови ядки
  • 50 г Маслини
  • 100 г Сирене Пекорино
  • 2 филии Ръжен хляб
  • 60 г Каперси
  • 6 бр. Калмари
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете калмарите. Оставете тялото цяло, а пипалата изрежете.  

     

  • 2. Накиснете хляба в прясното мляко. 
  • 3. Нарежете маслините, каперсите, кедровите ядки и стафидите на едри парчета. Почистете лука и шалота.
  • 4. Сипете зехтина в тигана и задушете шалота и чесъна. Добавете пипалата на калмара и гответе още 3 минути. Добавете капрсите, кедровите ядки, маслините и стафидите. Разбъркайте и оставете в тигана за 2 минути. 
  • 5. Прехвърлете пълнежа в купа и оставете леко да се охлади. След това добавете размекнатия хляб, настърганото пекорино, солта и пипера. Смесете добре.
  • 6. Загрейте фурната до 200 °C.
  • 7. С лъжица напълнете калмарите. В края промушете дървено шишче, така че да се затвори тубата.
  • 8. Сложете тубите калмари в тигана с останалия зехтин. Запечете от всички страни по 1 минута. Посолете.
  • 9. Сложете в тавичка за печене и изсипете мазнината от тигана. Печете 10-15 минути. 
  • 10. За гарнитура пригответе ориз със сметана.