Великденски яйца са повод за радост, но боядисването им може да бъде и голяма опасност. 

Оказва се, че цветните бои могат да бъдат причина за множество здравословни проблеми като алергични реакции и други.

В Австрия, Норвегия и Швеция например червеният цвят за боядисване на яйца е забранен. Той е познат като азорубин, който се прави от въглищен катран и е под номер Е122.

  • Сантра: Пролетта е сезонът, в който съм изпълнена с позитивна нагласа към живота
  • Петуниите - какво да направим, за да цъфтят обилно?
  • Защо денят след Великден се нарича разтурни понеделник
  • Чудесно знамение: Дъга на Великден!
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Пясъчна фигура на Исус Христос край морето, навръх Великден - над нея изгря дъга (СНИМКИ)
  • Веси Бонева на рождения си ден: Рисувам, пошивам като баба, правя бижута. Давам рестарт на живота си
  • "Признай си, че си женен за ангел!" - Ернестина Шинова и Андрей Слабаков
  • Боядисване на яйца с цветя и люспи лук
  • Агнешко с мед и горски билки

По този повод сме подготвили за вас различни начини за боядисване на яйца БЕЗ химия!

  1. С помощта на цвекло:

Снимка: iStock

  • Започнете с твърдо сварени яйца, които са изстинали.
  • В тенджера смесете 4 чаши вода, 2 чаши нарязано цвекло и 2 супени лъжици ябълков оцет.
  • Сложете яйцата в сместа за 30 минути до един час или докато достигнат желания червен нюанс.

Бележка: Понякога червеното цвекло дава по-розов цвят, а не истински червен. Може да се наложи да добавите сок от цвекло или други естествени съставки като люспи от червен лук или сок от нар. Бъдете внимателни и с повърхностите наоколо. Цвеклото лесно цапа бели дрехи и порести структури като дърво. 

  1. С люспи на червен лук:

Снимка: iStock

  • В тенджера с вода добавете голямо количество люспи, според цвета, който искате да постигнете.
  • Оставете да ври около 40 мин., след което охладете.
  • Прецедете отварата и поставете суровите измити яйца за около 15 мин.
  • За по-интензивен цвят може да варите яйцата в сместа с люспи. Белтъкът на яйцата с напукани черпуки може да се оцвети на ивици, но това е безвредно. 

Бележка: Цветът може да стане керемиден.

  1. С червено зеле:

Снимка: iStock

  • За максимален ефект изпозлвайте бели яйца.
  • Отрежете резен зеле и го смелете фино с пасатор или в блендер, като налеете малко вода.
  • Сложете в него няколко сварени яйца и ги оставете да престоят. Няма значение дали яйцата ще са топли, или студени

Бележка: Колкото по-дълго ги държите, толкова цветът ще е по-наситен. В зависимост от сорта на зелето, резултатът може да е и лилав цвят. За да се получи, в зелето не се слага нито сода, нито оцет.

  1. С корен от брош:

Снимка: btvnovinite.bg

  • На 2 чаена чаша вода добавете 3 супени лъжици брош и 1 супена лъжица ябълков оцет.
  • Сварете яйцата в сместа.
  • Оставете да престоят в тази течност до постигане на желания цвят.

Бележка: Коренът има благоприятно действие при камъни в бъбреците.

  1. С горски боровинки:

Снимка: iStock

  • Към 400 мл вода добавете 4 супени лъжици предварително намачкани боровинки.
  • Предварително сварените яйца добавете в сместа от боровинките и оставете да стоят дълго.

Бележка: Цветът може да стане виолетов, в зависимост от количеството боровинки и времето, в което яйцата престоят в сместа.