На 8 септември отбелязваме Рождество Богородично, наричано още Малка Богородица – ражда се едно малко момиче, което ще стане Божията майка.

Богородична пита
В чест на Богородица се меси Богородичен хляб. По традиция той се намазва с мед. Може да се украси с тестени фигури - пиленца или слънца, които са символ на детството. Разчупва се и от него ядат всички в семейството. Богородица е покровителка и на самотните и изоставени хора, както и утешителка на сирачетата.

Едно парче от питката се оставя за животните, като трохи от него се смесват с храната им. Друго парче се нарича за къщата и се оставя край иконата или кандилото, за да я пази Богородица дома. В някои краища на България това парче хляб се пази до 26 декември, когато се отбелязва Събор на Пресвета Богородица.

Курбан с месо
Освен обредния хляб, на много места на този ден се прави курбан с овен. Обикновено се избира някакво свято, духовно място, на което се събират много хора. На този ден храмов празник имат няколко манастира в страната: Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и др.

Малка Богородица се празнува най-вече от жените, защото празникът е свързан с раждането, майчинството и плодородието. Жените вярват, че Богородица ще им помогне да родят по-лесно и ще ги съпътства във всяка по-тежка работа. В някои райони на България се вярва, че на този ден жените не бива да тъкат, шият и месят, за да са здрави децата им.

Днес имен ден празнуват хората, които носят имената Мария (основният е на 15 август) , Борис, Богдан(-а), Боян(-а), Богомил(-а), Богомир(-а), Богослав(-а), Божан(-a), Божин(-а), Божила, Божидар(-а).