Баницата е идеална за закуска, за обяд и за вечеря дори. А сладката сиропирана баница е един прекрасен десерт, който си струва отделеното време. 
Вземете захар, сирене и ванилия - интересна комбинация, нали?

Съставки

  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 кг захар
  • 1 1/2 литри вода
  • 150 г сирене
  • 2 ч.ч. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка сол
  • 4 бр. яйца
  • 1/2 бр. лимон
  • 1 ч.ч. краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява в тава. Маята се размива със захарта в прясното мляко. Прави се кладенче, в което се слагат останалите продукти, плюс шупналата мая. Омесва се меко тесто. Оставя се да втаса за 15 минутки. Разрязва на четири еднакви топчета, които отново се оставят за десетина минутки да починат.
  • 2. Всяко топче се разточва на тънка кора и се намазва с разтопена мас или масло. Корите се поставят една върху друга, като в началото на всяка се слага по малко натрошено сирене. Прави се стегнато руло, което оставяте да почине за 10 минутки. След това го разтеглете възможно най-много и усучете двата му края в противоположни посоки.  
  •  
    3. Навийте руло като охлюв в тавата. Оставете разстояние между извивките му, за да може да има място при втасването. След като се отпусне, се пече на 200 градуса за 40 минути.
  • 4. Приготвяне на сиропа - в литър и половина вода добавете захарта, ванилиите и изстискания сок от лимона. 
  • 5. След като се извади от фурната, баница се оставя да изстине. Нарязва се на парчета с дебелина около 3 см. Всяко парче се надупчва с вилицата, за да може да поеме добре от сиропа. Първо сипвате 1/3 от сиропа и покривате с фолио за 20 минути, а след това повтаряте процедурата с останалата част. След последното сиропиране оставете баница покрита с фолиото за два часа, за да поеме добре.
  • 6. Когато баницата е готова, я поръсете обилно с пудра захар. 

Снимка: Росица Николова

Как правиха баница в "Ергенът" - вижте във видеото горе. 

Как се прави нискокалорична баница - гледайте тук

Още рецепти за баница: