Оплаквания от целия корем с подуване, общо неразположение, газове, спазми и потиснато настроение се определят като синдром на раздразненото черво (дразнимо черво). При по-чувствителни хора нервното напрежение може да се изяви в корема. Проблеми в дебелото черво възникват като функция и на това, с което човек се храни. Ако менюто е богато на бобови варива, ядки и месо, тези храни изменят наличието на чревните бактерии, които предизвикват повече газове в червата.

Обикновено навън, когато няма тоалетна на разположение, човек подтиска чувството за изхождане, но ако това се прави често, естествените позиви изчезват и се поява запек. Нормално човек трябва да има изхождания по голяма нужда всеки ден. По-малко от три пъти седмично се определя като запек. Има заболявания, които засягат функцията на мускулите и нервите на дебелото черво, хипофункция на щитовидната жлеза, рак или стеснения на дебелото черво и също довеждат до запек.

Затова не пренебрегвайте следните оплаквания. Продължава на следващата страница

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не пренебрегвайте следните оплаквания:

Поява на кръв или слуз в изпражненията.

Новопоявил се запек.

Повтаряща се диария, която не се преустановява и след вземане на лекарства.

Чести оплаквания от тежест и подуване на корема.

Чувство за непълно изхождане.

Изпускане по голяма нужда.

Необяснимо намаляване на теглото.

Желязо-дефицитна анемия.

Невинаги тези симптоми са доказателство за рак на дебелото черво, но е много важно да се прегледа човек, за да се лекува навреме. Колоректалният рак започва от полипи в дебелото черво. Ако те се видят при скрининг чрез колоноскопия, могат да бъда отстранени веднага.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Трябва да се регулира работата на храносмилателната система с редовно изпразване на червата, за да не се създават условия за гниене и интоксикация от задържаните фекални маси.

Самомасаж на корема с двете ръце в посока отдясно наляво успокоява спазмите и подобрява моториката на червата.

С хидроколонтерапия може да се провежда профилактично изчистване на дебелото черво. Ако при клизма водата постъпва в ректума и долната част на колона, при хидротерапията водата се разпространява по цялата дължина на дебелото черво. За промиването се използва голям обем вода. Тя увлича фекалии, слуз, продукти на възпалението, газове, които изтичат през тръба. Една хидроколонтерапия може да се сравни с 30 клизми.

Опитайте със следните препоръки за правилно хранене:
Хранете се в спокойна обстановка.
Старателно дъвчете храната.
Почивайте след всяко хранене по няколко минути без да "скачате" веднага от масата.
След храна изпийте чаша чай от семената на копър или анасон, заради газогонното им действие.

Сладкото от рози и розовата вода действат антиспастично при запек. В този сезон не забравяйте за черниците. Зрелите черници имат лек лаксативен ефект. 

Фибрите са едни от най-важните елементи срещу запек. Препоръчва се пиене на по-големи количества вода. Причината е, че фибрите не се всмукват през червата и имат способността да поемат течност в съотношение 1:20. Естествените източници на фибри са плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Добавяни към храната, фибрите защитават лигавицата на дебелото черво и от канцерогени.

Снимка:Thinkstock/Getty Images