Тероар е комбинацията от всички онези характеристики, които определят характера на една храна или напитка – местоположение, климат, почва, изложение, води, обработка, обгрижване от хората, производство и др. В този смисъл съчетанието „тероарно готвене” описва готвенето с продукти, които са отгледани и закупени от мястото, на което се готвят, като радиусът може да стига до около 200 км. Тероарното готвене е философия, която напоследък следват много от световноизвестните готвачи.  

Най-известните имена в кулинарията от последните години са – Ален Дюкас, Феран Адриа, Томас Келер и Рене Реджепи. Макар всички те да са представители на различни кулинарни течения, да са от различна националност, с различен опит и на различна възраст, помежду им има нещо много специално, което ги обединява. Това е именно използването на местни продукти, когато готвят.


Един българин на Малдивите създава градини

Подкрепяйки тероарното готвене и като главен готвач в ресторант на остров на Малдивите, българинът Емил Минев предлага насред Индийския океан местните да започнат да отглеждат плодове и зеленчуци. Дотогава, на малкия остров от групата на Малдивите, фермери отглеждали единствено банани – в минимални количества, и специален сорт зелено зеле – просто защото расте без особени грижи. Климатът на този остров е специфичен – солеността на въздуха е много висока, солта пада по листата на растенията и заради нея те много бързо изгарят. След проучване на почвата от специалисти, на острова започват да се отглеждат различни продукти. В началото се включили едва 4 семейства, а към момента на заминаването на Емил Минев, там имало кооператив от 45 ферми, които произвеждат по 4000 кг зеленчуци седмично.


Ястията в ресторант Ting  към хотел Shangri La, в Лондон, в който той се премества да работи, се приготвят основно от продуктите, които се предлагат на пазара в непосредствена близост до него. Една от атракциите на ресторанта е гостите му сами да изберат продукти от този пазар и въз основа на избраното, готвачите да им приготвят ястия изненада.

По-добре земна ябълка от Родопите, отколкото с аспержи от Германия

Използването на местни продукти има много плюсове. Те са пресни, което означава, че хранителните им стойности са на най-високо ниво. Не се транспортират дълго и следователно по тях няма нанесени от пътя и времето щети. С тях приготвената храна е най-вкусна. Със закупуването на местни продукти се пстимулира и подкрепя развитието на местното производство и търговия. Обикновено тези стоки са и много по-евтини. И не напоследно място - предизвикателство, пред което всеки, който готви обича да се изправя, тези продукти са добра провокация за ра креативността на готвача.