"Скиапарели" откри сезона на висшата мода в Париж с изобилие от бляскава фриволност и обемни силуети, съобщи Асошиейтед прес.

"Скиапарели" предложи и сюрреалистичен поглед върху класиката от 30-те години, времето на възхода на основателката на модната къща Елза Скиапарели. Златни акценти и сложни украшения повдигнаха настроението на първото дефиле на колекции пролет-лято за сезона пред ВИП гостите в позлатения атриум на Пти Пале във френската столица в понеделник вечер, пише БТА.

Дизайнерът Даниъл Роузбъри бе в топ форма, преобразявайки класически стилове в неочаквани модели. Тъмен смокинг с обемни рамене бе трансформиран в минималистичен космически екип. Бронзово бюстие като гигантска черупка от стрида се издига като ветрило пред лицето на модела.

Колекцията отдаде почит към основателката на модната къща, чиято уникална фриволност очарова публиката по света. Гигантската лъвска глава в колекцията - забавна, изобретателна и находчива, бе реверанс към сюрреализма, но и предизвика дискусии.

Мнозина побързаха да се възмутят, но се оказа, че главата е изработена от вълна, коприна и изкуствени материали. Тя е препратка към силата на лъва и по никакъв начин не призовава към използването на животински кожи в модата.

Темата бе коментирана и от Поли Недкова в предаването „Преди обед“ по bTV.