Тя се казва Зорница, но любителите на рисувани бисквитки я познават повече като човека зад Cookieland. "Имам любящ съпруг, две разкошни деца, невероятна къща с гледка към морето и най-прекрасната професия на света – дизайнер и декоратор на бутикови бисквитки." Не е ли това описанието на една щастлива жена с много сбъднати мечти?

Зори разбира, че именно кулинарията е нейната страст още като дете. Едва в детската градина, а вече приготвя сама кексове, сладки, умее да прави омлет и да вари макарони. През 2011 г. започва работа в логистична фирма, а по същото време създава и кулинарния си блог - Зорница Пица. Той е единственото нещо, което внася красота в ежедневието й по онова време. След две години работа във фирмата разбира, че бюрото и компютърът не са нейната стихия и импулсивно заминава за Америка. Концентрира се върху себе си и най-вече върху мечтите си. Преживяванията там я убеждават, че човек е истински щастлив и завършен, ако намери себе си, затова след като се прибира в България, намира своето нещо. А това никак не е трудно за Зори, защото сладкарството е естествено продължение на кулинарната й страст. През 2014 г. се ражда синът й, а тя започва  все по-често да приготвям красиви бисквитки за сладките бебешки празници. Тогава идват и първите поръчки от клиенти.

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив

В един момент се увлича и по тортите - купува си специален хладилник за тях, но разбира, че те не са нейното нещо и решава да се развива само в областта на бисквитките.

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив

Със сигурност ще харесате декорираните бисквитки на Зори, но ако искате да поръчате от тях, имаме новина - графикът й е пълен до юни 2019 година! Разбира, че нещата вече не са само хоби, когато "30-те минути за сресване на косата, грижата за манюкира и цялостният ми външен вид станаха не задължение, а по-скоро лукс". Започват да й пишат хора от Америка, Швеция, Люксембург и Ирландия, готови да поемат доставки по-високи дори от стойността на бисквитките, но сигурни, че искат точно тя да направи сладките за техния специален повод. Тогава се почувствала истински щастлива и разбрала, че всички лишения си заслужават!

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив


„Феята на бисквитките“ - така я наричат някои нейни клиенти. Може би една от причините е и това, че при нея се сливат денят и нощта и ако денем се грижи за децата си, то нощем грижата й е никоя поръчка да не бъде забравена или неизпълнена в срок. С цената на екстремно ангажиране, планиране до последната секунда, почти винаги на ръба, с много емоции, енергия, спадове, възходи, но преди всичко с много страст и любов, се получава.

Интересно ни беше да надникнем в кухнята на Зори, където се случват всички вълшебства. От 3 месеца, заедно със семейството си, живее в къща, която построяват сами със съпруга й. Кухнята все още не е напълно завършена, но и това ще се случи съвсем скоро. Плановете са да е сравнително голяма и много светла, да има много удобства и подправки. Готвещият ще е с лице към хората, защото точно така е искала Зори винаги, вярвайки, че не само храната трябва да се споделя, но и самият процес по приготвяне й трябва да е магичен.

В момента има малко ателие, в което е разположила материалите си. Като всеки творец, докато работи около нея е хаос, но държи много на реда, за да може да открие нужното й нещо във всеки един момент.

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив


Сред това изобилие от цветове и форми, ни е интересно кои са трите подправки, бои или уреди за декорация, които ползва най-често. "Трудно ми е да отлича нещо любимо, защото всичко ми е любимо. Не използвам продукти, аромати или уреди, които не обичам. Обичам симбиозата от вкусове, които кръщавам с интересни имена като „Еднорог“, „Вкус Принцеса“. Например за бисквитките с вкус „Еднорог“ използвам ванилия, цитруси, крем сирене, лек ядков аромат, захарни пръчици и тайна съставка. Имам инструменти от всички краища на света и ги ценя и пазя изключително много, а най-специалната ми боя е златната. Поръчах я от Канада преди няколко месеца и доставката ѝ беше ужасен стрес и приключение!"

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив

Стига до етап, в който не иска да прави просто красиви или просто вкусни бисквитки, за основната й цел е бисквитката да е преживяване – визуално, вкусово и най-вече емоционално.

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив

Нали знаете поговорката, че децата на обущаря ходят боси. Слевайки тази логика, за Коледа у Зори няма да има бисквитки. Вече са им се наситили. По-скоро ще си сготвят най-вкусните и любими празнични ястия, ще направи хубава торта, ще гледат коледни филми, ще ядат сладко до припадък, ще си правят снимки, ще лежат на дивана в коледни пижами и ще бъдат щастливи!

Снимка: Зорница Никифорова, личен архив

Бабините меденки
Рецепта от тефтера на маминка

Необходими продукти:
140 г свинска мас*
180 г захар
2 яйца
1 ч. л. канела
1 препълнена с. л. мед
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
350 г брашно + допълнително за доомесване
мармалад за слепване

* Може да се замени със същото количество краве масло.

Разбийте с миксер свинската мас и захарта, докато сместа стане снежнобяла и пухкава. Прибавете яйцата и меда и разбийте до хомогенност. В купа смесете брашното, канелата, содата и солта. Разбъркайте ги добре и ги прибавете към течната смес. Омесете тесто и ако е необходимо, добавете още брашно, така че тестото да не лепне много. Оставете го да почине за 30 минути.

Разточете го върху набрашнена повърхност с дебелина 5 мм. Изрежете сладки и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути или докато покафенеят леко по краищата.

Охладете ги напълно и чак тогава ги слепете с мармалад. Подредете ги в кутия с капак и не ги консумирайте поне 5 дни, за да омекнат добре.