С над 200 хиляди последователи и в Youtube, и в Инстаграм, може би познавате Изабел Овчарова (izieqka) от нейните забавни, вдъхновяващи и полезни видеа. Младата влогърка е само на 21, а вече има четири издадени книги. Наскоро излезе последната й - “Розов изгрев след дъждовна нощ”, която е написана само за 6 дни и 6 нощи.

На гости на “Малки разговори” Изи, както е популряна сред феновете си, разказва как се грижи за своето ментално здраве, кои са най-често срещаните страхове и проблеми на децата и тийнейджърите днес и как тя им помага чрез социалните мрежи.

Снимка: Евгений Милов

Изабел прави влогове по различни теми - някои предлагат забавления, други - полезни съвети, а в трети говори открито за проблеми, с които тя самата се е сблъсквала или последователите й са споделили с нея. Изи не се притеснява да дава съвети от личния си опит. Нейните последователи редовно й пишат с въпроси как да се справят в различни ситуации. Младата влогърка споделя, че най-често срещаните страхове и притеснения на децата и тийнейджърите са свързани с тормоз в училище и проблеми в семейството. 

През изминалите две години Изабел е отговорила на близо 10 хиляди имейла и съобщения в социалните мрежи. Последователите й не само се вдъхновяват от нея, но й гласуват доверие.

“Мисля, че това, което споделям е позитивно и полезно. Не ме е страх от отговорността, защото мисля, че добре се справям с нея”, казва Изабел.

Влогърката никога не налага мнението си, споделя какво е помогнало на нея в сходна ситуация, а когато проблемът й е далечен, насърчава последователите си да потърсят помощ от родителите си или някой близък.

Социалните мрежи не са просто хоби за Изи, те са част от работата й. И въпреки че тя показва и приятелите, и семейството си, до онлайн пространството стига една малка част от живота й. 

Снимка: Евгений Милов

“Хората имат усещането, че знаят всичко за мен. Но не е така, защото споделям всичко много умерено”, казва тя.

Любимата й социална медия е Инстаграм заради интерактивните функции като сторитата, които изчезват след 24 часа, както и заради въпросите, които могат да се задават от последователи. 

“Социалните мрежи могат да са колкото вредни, толкова и полезни”, смята обаче Изи. 

Положителната страна за нея е, че човек избира какво да следва и така всеки, ако иска, може да избере да вижда позитивно, вдъхновяващо и полезно съдържание.

Изабел се грижи за своето ментално здраве по няколко начина - на първо място се вслушва в себе и в това, от което има нужда, медитацията, книгите и разходките винаги помагат. Но най-вече обича да споделя проблемите с някого. Изи посещава психолог от няколко години и споделя, че й се отразява много добре. Самата тя насърчава ходенето на психолог и търсенето на помощ, когато човек изпитва нужда. Обича да чете психологически книги, любимият й автор е Дейл Карнеги. 

Снимка: Евгений Милов

Какво още сподели Изабел гледайте във видеото в началото.