Затова в менюто ще откриете пармеджана (parmigiana di melanzane), домашни равиоли (ravioli caserecci), дзупа ди пеше (zuppa di pesce), както и десертите тирамису (tiramisù) и крем „Забайоне“ (zaboione). Пастата се приготвя на място, пиците са тънки, а винената листа включва бутилки, внесени от Италия, някои от които не се предлагат другаде у нас. Подправките са пресни, а продуктите - със сертификат за 100% италиански произход с най-високо качество. Освен това всеки ден ресторантът предлага различно обедно меню – салата, супа, основно, паста и десерт.

Снимка: Евгений Милов

Всъщност „trattoria” обединява онези заведения в Италия, където хората търсят и откриват уюта на дома – те са на малко по-високо ниво от „остериите”, но пък обстановка далеч не е толкова тежко официална, колкото е в типичния италиански ресторант.

Снимка: Евгений Милов

За да внесат този дух в София, двамата собственици на заведението се доверяват на инж. Антон Кузкин, техен дългогодишен приятел, който прекарва по-голямата част от времето си в Италия. Той с лекота успява да пресъздаде търсената атмосфера – не само в градината, но и в къщата, а на внимателното око няма да убягнат множеството малки детайли, които допринасят за цветното и приятно усещане в ресторанта. Къщата от своя страна е на два етажа – единият е посветен на Ромео, другият на Жулиета. В крайна сметка резултатът е една любовна история, която за разлика от съдбата на Шекспировите герои, има щастлив край – (поне) два часа от деня ви, прекарани в приятна обстановка в компанията на истинска италианска храна, приготвена с любов.

Ето и рецепта за едно от ястията, които ще намерите в менюто:

Снимка: Евгений Милов


Паста с шунка и грах
Италианско ястие от северна Италия

120 гр. Фетучини
150 гр. сметана
Доматен сос
Половин глава лук
50 гр. грах
50 гр. шунка

 

Снимка: Евгений Милов

 

Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi" ще намерите на ул. "Раковски 174"