Запознайте се с Ража – родена в Кувейт през 1989 г., от палестински произход , живее в България от 1992 г., учила Финанси в УНСС и освен, че се занимава с музика, работи в една от успешните IT компании у нас – XS Software.

 

Свири на китара и пее от около три години, а за пръв път си спомняме, че излезе на сцена през октомври 2013 г. в Арт Хостела и оттогава не спира да свири в най-различни клубове, барове и събития. Била е гост вокал на 22-рия годишен концерт на „Остава“, участвала е в „София Диша“ и можете да я намерите често на сцената на „Терминал 1“.

 

Ако я попитате защо е започнала да се занимава с музика, ще ви отговори, че не тя е започнала да се занимава с музика, а по-скоро музиката е започнала да се занимава с нея. “Явно работата е такава, че нямаш избор, хванеш ли се – край”, споделя Ража. Когато не се занимава с музика, свири на китара – просто прави това, което иска, без да мисли, какво всъщност се случва около нея.

 

За нея си струва правенето на музика, защото там се чувства най-много себе си, а най-силното й вдъхновение днес е мрачното време и лошото настроение на околните. Споделя, че чувството, което иска да сподели с музиката си, е чувството да си вкъщи, но всъщност да не си.

 

Новината около нея днес е, че има първа авторска песен – „After Midnight”. Написана е преди почти една година, на един дъх като музика и текст и за по-малко от половин час, след което я избира за първа песен и я свири с Илияна Георгиева на виолончело – нейната част пък е измислена по време на записване на демо версията, която изпращат тогава в Щатите, понеже трябвало да свирят у нас на откриване на магазин на нова марка дрехи от там.

 

Ако се чудите каква е личната й история зад песента, то докато си върви една сутрин за закуска, Ража стъпва върху плюеща плочка („такава, която е рентабилна и те пръска с киша”) и тогава й идва вдъхновението. Парчето бе пуснато за първи път в ефир преди да изтече в интернет, а Ража планира и видео към „After Midnight”, но засега предпочита да не казва нищо за клипа, понеже скоро така или иначе ще разберем сами какво ще представлява, но според нея ще е „нещо ново за българския зрител”.

 

Определя това, което се върти по телевизията, дали в музикален или политически аспект, като пълен цирк и се замисля дали иска да бъде част от всичкото това. За нея успехът не е да я въртят по музикалните канали, а да твори, да ни накара да чувстваме, да ни връща на забравено място вътре в нас...

 

Въпреки че дълги години е била на пианото, днес Ража гордо държи соло китарата в ръка – хваща я случайно, когато е на гости при приятел и там имало акустична китара, но тя не можела нищо да изсвири на нея. Това я натъжава, но и моментално усеща желание да си вземе собствена. След което получава като подарък първата си китара Yamahа и общо взето след това цяла година свири всеки ден.

 

Не се чувства близка като визия с Nasekomix, но от българските музиканти харесва много именно тях. Сега започва репетиции с бандата си, като може да очакваме първокласно инди звучене. Все пак най-добрият съвет, който е получавала в музикалния бранш е „Не им давай да те променят“, така че очакваме само добри неща от Ража – още по-хубави и от най-добрия им концерт, на който свириха пред над 500 човека от цял свят – студенти и млади архитекти – на една EASA асамблея в Крапец на плажа, където с бандата се раздадоха много и цялата вечер беше много щура и топла.

Последно слушахме Ража в „Терминал 1” в общ концерт с Macrophone и чаровната Ива Янкулова, която няма да забравим как заби силен кавър на „Boris” от Boy, тъй като тя много харесва тази песен и една вечер са си говорили и се разбрали да изпее точно нея с Ража. Най-близкият й предстоящ концерт също ще бъде в „Терминал 1” в края на месеца – на 28 февруари, заедно с още две банди, които ще бъдат обявени скоро.

 

А като стане по-топло, Ража планира и една обиколка на страната за клубно турне. Но това в бъдеще. За момента по-скоро мисли да продължи да пише песни и да записва.