Д-р Радосвета Стаменкова е изпълнена с енергия и човечност жена, която работи неуморно за много важни каузи. На TEDxMladostWomen Радосвета ще говори за положителните примери, които разбиват стереотипите на пух и прах и проправят път на промяната към по-добро.

LadyZONE.bg: Как една жена би могла да приема по-лесно промените в живота? Да се отърси от закостенелите навици.
Д-р Радосвета Стаменкова: "Не само жените, и мъжете, и децата, хората всеобщо трудно приемат промени. Аз си имам няколко лични начина, които ми помагат в подобни моменти. Те се малко тривиални, но вършат работа.

Ето някои от тях:
- Никога не се вземай прекалено насериозно, поглед с леко намигане върши работа;
- Не приемай нещата за даденост - ТЕ НЕ СА;
- Бъди благодарен, и се опитвай да видиш доброто и положителното във всичко... или почти във всичко;
- Закостенялостта и рутината са най-големите врагове на радостта от живота. А за тази радост допринасят Малките Неща. И понеже съм човек, който обича цитатите, ще допълня със следните любими строфи (повечето хора казват, че са на Пабло Неруда, други ги преписват на Марта Медейрос. Всъщност явторът няма значение, същността е важна:
„Умира бавно този… който не пътува, който не чете и не слуша музика, който не открива очарование в себе си.

Умира бавно този… който разрушава себелюбието си, който отказва помощта, който не търси разнообразие.

Умира бавно този… който се превръща в роб на навика, минавайки всеки ден по същите пътеки, който не рискува да се облече в различен цвят и не разговаря с непознати.

Умира бавно този… който бяга от страстта и водовъртежа на чувствата, които връщат блясъка в очите и спасяват тъжните сърца.

Умира бавно този… който не променя живота си, когато е недоволен от работата или любовта си, който не рискува сигурността за неизвестното, за да преследва една мечта, който не се решава поне веднъж в живота си да избяга от мъдрите съвети.

Не умирай бавно… Живей днес! Рискувай днес! Действай днес! Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!”

LadyZONE.bg: Според вас склонни ли са хората към промяна?
Д-р Радосвета Стаменкова: "По-скоро НЕ. Хората трудно излизат от зоната си на комфорт и често новото, предизвикателствата, които то генерира ги плаши. Това от една страна е от възрастта – наистина колкото повече остаряваш, толкова по-рядко търсиш промяната. От друга страна познавам много жизнени и лъчезарни хора в т.нар. трета възраст, които намират повод за радост, и същевременно много други, които наричам „Млади Старци”, които на свои ред са родени уморени и отегчени, чакащи някой „да ги забавлява”, защото не могат сами. Има и смелчаци и откриватели. Всъщност светът е прекрасен, защото е разнообразен – и трябва да има място както за хобити, така и за елфи."

LadyZONE.bg: Как поддържате силата на духа си, вярата във личните убеждения, които споделяте със света?
Д-р Радосвета Стаменкова: "С малки обикновени чудеса – тези, които поддържат всички нас – МАМА, сина ми, семейството, приятелите... Много често хората ме питат: „Ти си вечно усмихната, вечно позитивна, как го правиш?” Обикновено на шега казвам, че "глупостта ми помага", но не го мисля сериозно – нали съм умница! Мисля, че човек се зарежда сам когато се раздава – в смисъл, батериите се презареждат най-добре след като ги изтощиш докрай.
Това да накараш някой да се усмихне, да допринесеш за нечия съдба и др. зарежда. Много ме докосва например добрина, направена от непознат – някак си от близките си очакваш подобно отношение, но когато го прави непознат си е Чудо!"

LadyZONE.bg: За вас един по-добър свят е...
Д-р Радосвета Стаменкова: "Свят без войни и конфликти (лелее сега остава като миските да кажа World Peace (Мир по света) - смях ). Свят, в който има лек срещу онкологичните заболявания. Свят, в който пазим природата и не причиняваме зло на беззащитните, животните, децата... всъщност клишираната утопична „мазнЯ” си е хубава мечта."