Тази седмица преживяхма едни от най-горещите дни от доста време насам. Нека лекото захлаждане в момента да не ви подвежда – лятото е тук и ще се задържи поне още няколко месеца, така че е добре да поговорим за здравето си в летните жеги.

Нека обърнем внимание на някои много разпространени митове за лятото, които почти със сигурност сте чували.

 

Не може да плувате, ако току-що сте яли

Снимка: istockphoto.com


Няма човек, който да не е чувал това като дете. Може би затова този мит е толкова устойчив във времето. Истината обаче е, че най-лошото, което може да ви се случи, ако сте хапнали обилно и веднага се метнете в басейна или морето, е да ви заболи корема. За възрастните обаче има друго правило, което вече изобщо не е шега – никога не влизайте да плувате, ако сте употребили алкохол!

 

Морската вода помага на отворените рани да заздравеят

Снимка: istockphoto.com


Да, определено морската вода помага на раните… да се инфектират. Няма по-пренаселено с микроорганизми място на планетата от водата в морето. Милиарди малки създания искат да проникнат в тялото ви и няма нужда да ги улеснявате, като им предлагате пряк път.
Най-добре измийте раната с чиста вода и сапун и след това изчакайте кожата да се затвори, преди да влезете в морето.

 

Не може да изгорите, ако има облаци

Снимка: istockphoto.com


Ако слънцето е скрито зад облаци, това не е оправдание да си спестите слънцезащитния крем. Няма значение, че силните слънчеви лъчи не проникват през облаците. Ултравиолетовите лъчи, които причиняват слънчевите изгаряния, могат да преодолеят почти всички препятствия в атмосферата и в края на облачния ден с изненада да откриете, че сте се изпекли.

Ако ви опари медуза, трябва да уринирате върху себе си

Снимка: istockphoto.com


Ако помогна на Моника от „Приятели“, ще помогне и на вас, нали? Само дето вие не живеете в ситком от 90-те. Ако и на вас някога ви се е налагало да молите приятел да го свърши вместо вас, имаме лоша новина – било е напразно.
Всъщност ако полеете опареното място със сладка вода (от каквато е съставена по-голямата част от урината ви), ще предизвикате реакция с отровата на медузата и само допълнително ще раздразните наранената област. По-добре опитайте да го измиете със солена вода.

Чесънът прогонва комарите

Снимка: istockphoto.com


Това, че пият кръв, не ги прави вампири. Комарите са голям проблем през лятото, затова най-добре се запасете със средства за защита от аптеката, а не от близкия Плод и зеленчук.

Продължава >>

 От климатика се хваща настинка

Снимка: istockphoto.com


За някои климатикът е проклятие, за други благословия. Няма съмнение, че климатикът може да ви причини доста вреди, като схващания, например, както и че ако не се поддържа, може да е опасен за здравето, но ако сте изложени дълго на студения въздух, няма да хванете настинка ОТ климатика.
Това, което наричаме настинка, всъщност е вирус и причината да сме по-податливи на него, когато е студено, е защото студът отслабва имунната система и шансът да хванем вируса е по-голям.

Ако ви ужили пчела, трябва да изсмучете жилото

Снимка: istockphoto.com


Динята е плодът на лятото, но освен това е изключително привлекателна за пчелите. Ако една от тях ви ужили, в никакъв случай недейте да смучете жилото, защото можете да замърсите раната или дори да го забиете в езика си. Смученето е за ухапвания от змия, а за жилото по-добре използвайте пинцети или просто го изстискайте от раната с пръсти.

Потта изхвърля токсините

Снимка: istockphoto.com


Не, това е работата на бъбреците, не им се месете. Всъщност ако опитате да се пречистите сами с пот, това може да има и обратен ефект, защото тялото ви се дехидратира и работата на всички органи се забавя, включително на бъбреците.

Маслото помага при слънчево изгаряне

Снимка: istockphoto.com


Ако намажете слънчевите си изгаряния с масло, вместо да намалите болката, може да я увеличите. Маслото задържа топлината в тялото ви и ще и причини повече мъка, отколкото ако не се мажете с нищо.
От друга страна, доброто старо кисело мляко изсмуква топлината и успокоява изгореното. Това не е мит, възползвайте се!

Бирата е най-подходящата напитка на плажа

Снимка: istockphoto.com


Море, плаж и студена бира – най-добрата комбинация. Но както вече казахме, плуването след употреба на алкохол е изключително опасна, без значение за колко добър плувец се считате. И това не е единственият риск, който пиенето на плажа крие. Знаете ли, че дехидратираната кожа изгаря по-лесно? А когато употребявате алкохол, той ви дехидратира и може да ви се наложи да погледнете отново съветите от предишната точка.