Невероятните рискове, на които хората се излагат, за да заснемат перфектното селфи, доведоха до там, че автопортретите със смартфон вече са станали пет пъти по-смъртоносни от нападенията на акулите, установяват резултатите от ново изследване.

Най-малко 259 души са загинали в периода между октомври 2011 г. и ноември 2017 г., докато са снимали селфита по целия свят, като същевременно само 50 души са били убити в следствие на нападения от акули през същия период от време.

Въпреки че жените си щракат повече селфита от мъжете, младите мъже са изложени на най-висок риск и съставляват около 3/4 от всички смъртни случаи, породени от рискови действия в преследване на перфектната снимка, които могат да завършат с удавяне, падане от високо и катастрофи.

Снимка: iStock

Изследването установява, че Индия държи рекорда с повече от половината от смъртните случаи по света - 159 известни инцидента. В момента в Индия има няколко зони "без селфи" - като само шест  от тях са в Мумбай, забраняващи правенето на селфита на опасни за живота места.

Русия се класира на второ място в списъка със 16 смъртни случая, а САЩ заема третото място с 14. В Русия редица хора са загинали, падайки от мостове и високи сгради, докато в САЩ по-често се случва трагичните инциденти да станат инцидентно, предизвикани от огнестрелни оръжия.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Family Medicine and Primary Care".