Пътешествията са прекрасни преживявания, които насищат сетивата на всеки. Културата на Стария континент е изключително пъстра. Всяка една държава се отличава със своята история, архитектура, характерни черти на населението и т.н. Но за да се докосне един пътешественик до атмосферата на града, основният начин е да се наслади на местната кухня. Ето защо ние ви подсказваме какво да опитате на десет от най-посещаваните дестинации.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство
  • Къде по пътищата за/от морето има ремонти

Атина, Гърция е домакин на много от българите, които търсят своята заслужена лятна почивка. Там можете да опитате безброй вкусотии. Атина се хвали с примамващите сетивата пекарни. Естествено, няма как да пропуснете да похапнете суфлаки, но ние ви препоръчваме традиционната гръцка мусака. Прекрасната комбинация от кайма, картофи, патладжан и тиквички гали небцето. Това е едно от местата, където можете да опитате традиционното ястие.

Гръцка мусака (Greek moussaka) - можете да опитате в Атина, Гърция
Снимка: iStock

Истанбул, Турция е следващото място, където можете да се насладите на интересни специалитети. Съседите ни са както добри майстори на месната кухня, така и на сладкишите. Не пропускайте да опитате вкусното кюнефе, което е сиропиран сладкиш, типичен за южната ни съседка. Ние обаче ви предлагаме искендер кебап. Ако си го поръчате, ще получите накълцано телешко и агнешко с доматен сос и гарнитура. Семпло, но си заслужава. Ето тук можете да опитате вкусното ястие.

Искендер кебап (Iskender kebap) - типично турско ястие, което можете да опитате в Истанбул, Турция
Снимка: iStock

Рим, Италия е една от най-вкусните дестинации в Европа. Там няма да сбъркате с нито едно от предложенията в менюто. Джелатерии, пицарии и кафетерии примамват минувачите отвсякъде. Всеки знае, че задължителна част от екскурзията в Италия е хапването на пица. Понякога обаче е трудно да оправдаете очакванията си за „невероятна“ италианска пица, затова ви препоръчваме прясната паста. Тестото за нея се меси на място, като преди да се поднесе трябва да престои 2-3 часа, за да изсъхне. След това се сварява и овкусява с традиционни сосове. Можете да я опитате под множество форми като спагети, телиатели, ньоки и др. Сосовете към нея също са разнообразни, но горещо препоръчвам да опитате с песто. Тук например можете да се насладите на едни от най-вкусните специалитети с паста в Рим.

Прясна паста с песто (Fresh pasta with pesto) - можете да опитате в Рим, Италия
Снимка: iStock

Барселона, Испания е един от най-красивите европейски градове. Всяка крачка там ще ви изпълни с удоволствие. Освен на красиви гледки тук можете да се насладите и на вкусна кухня. Кулинарните предложения са много, едно от най-известните е гаспачото. Ние обаче решихме да акцентираме върху паелята. Балансираната комбинация на ориз, зеленчуци, шафран и морски дарове ще ви потопи във вкусовете на Испания. Този ресторант е едно от местата, където да опитате вкусния специалитет. 

Паеля (Paella) - можете да опитате специалитета с морски дарове в Барселона, Испания
Снимка: iStock

Берлин, Германия е поредният град с дълга история. Тук можете да се насладите на неповторима градска атмосфера. Немската кухня често се характеризира като тежка, но и невероятно вкусна. Вурстовете са най-популярният немски специалитет. Ние ви препоръчваме да пробвате къривурст, защото леката пикантност е интересна и се харесва на почти всеки. По време на дългите разходки в Берлин, уличната храна е много добър начин да се потопите в немската атмосфера. Ето тук можете да опитате едни от най-вкусните вурстове.

Къривурст (Currywurst) - мможете да опитате пикантния специалитет в Берлин, Германия
Снимка: iStock

Продължава >>

Виена, Австрия е наистина красив град. Тук можете да разглеждате неуморно с дни, но все пак няма как да пропуснете да опитате виенски шницел. Това ястие представлява начукано телешко месо, което е панирано и запържено. Честно казано, това е най-вкусното телешко, което съм опитвала. Сервира се с гарнитура. Тук можете да опитате традиционния виенски шницел, заедно с още много други вкусни кулинарни предложения.

Виенски шницел (Wiener schnitzel) - можете да го опитате във Виена, Австрия
Снимка: iStock

Париж, Франция е мечта на всеки пътешественик. Романтичната атмосфера на града не може да се опише с думи. Този град обаче е и известна кулинарна дестинация. Тук популярни са кроасаните, които примамват минувачи с апетитния си аромат. Ние избрахме фондю от сирена. То е перфектният избор за похапване, докато се наслаждавате на вкусното френско вино. Думата „фондю“ идва от френски и означава „разтапям“. Сетивата на всеки, който се обича ароматните френски сирена, ще се наситят с удовоствие. Фондю от сирена представлява разтопено твърдо сирене с краве масло, което се поднася най-често с крутони. Ето и нашето предложение за място, където да се насладите на ароматния вкус на традиционния специалитет.

Фондю от сирена (Cheese fondue) - специалитет, който можете да опитате в Париж, Франция
Снимка: iStock

Загреб, Хърватия е следващото място, чиято кухня е интересна. Тук можете да се насладите на хърватската атмосфера в традиционни коноби (ресторант). Препоръчваме ви да опитате ризото с мастило от сепия. Това е ястие, което звучи нестандартно, но е много вкусно. Комбинацията между плътната консистенция на ориза и интересния вкус на сепията е добре балансирана и много вкусна. Това нестандартно ястие можете да опитате тук.

Ризото с мастило от сепия (Crni Rižoto) - можете да опитате нестандартното ястие в Загреб, Хърватия
Снимка: iStock

Амстердам, Нидерландия е още една любима на редица българи дестинация. Улиците на този град са наситени с цветове и превръщат престоя на всеки турист в пъстро преживяване. Посетителите на този град не бива да пропускат множеството холандски специалитети като стампот, уафъли, бухнали палачинки и известните пържени картофи. Ние обаче ви акцентираме върху вкусните битърбален. Те префектно се комбинират с холандска бира. Битърбален представляват малки кюфтенца, които са съставени от говеждо месо, бульон, билки, брашно, масло и подправки. Можете да ги опитате тук.

Битърбален (Bitterballen) - специалитет от Амстердам, Холандия
Снимка: iStock

Лондон, Англия е последната, но не на последно място, дестинация. Тук историята се разказва от красивите улици. Атмосферата на града е неповторима. В Лондон можете да се насладите на безброй вкусни специалитети. Няма да ви говорим за традиционната английска закуска, а за фиш енд чипс. Това английско предложение върви под ръка с вкусните бири на Острова. Фиш енд чипс представлява панирано рибно филе с гарнтура от пържени картофи. Може да звучи като нестандартна комбинация, но е много вкусна. Този английски специалитет можете да поръчате в повечето лондонски пъбове, но ние ви предлагаме това местенце.

Фиш енд чипс (Fish and chips) - типичният английски специалитет можете да опитате в Лондон, Англия
Снимка: iStock