Коледа почти е тук и съвсем скоро ще започнат празненствата. Но макар всички традиции да са свързани с религията и с библейската история за раждането на Исус Христос, не навсякъде по света Рождество Христово се празнува по един начин.

Ето няколко интересни коледни традиции по света:

Филипините – пет месеца празненства

Снимка: istockphoto.com

Коледният сезон във Филипините продължава почти половин година. Украсяването за Коледа започва още през септември, а празненствата продължават до първата неделя на януари. Хората окачат по домовете си хартиени фенери и имат голяма празнична вечеря на „Noche Buena“ – Бъдни вечер.

Япония – коледна вечеря с KFC

Снимка: istockphoto.com

Японците празнуват коледа, но при тях празника има почти изцяло светски характер. Коледа за тях е романтичен празник на влюбените, а в семействата се е превърнало в традиция да ядат храна от ресторантите за бързо хранене KFC.

Полша – жива риба във ваната

Снимка: istockphoto.com

Традицията в Полша повелява домакинята да държи жив шаран в дома, най-често във ваната, няколко дни преди Коледа, за да е прясна, когато се сложи за вечеря. В днешно време съвсем малко семейства изпълняват това и повечето хора предпочитат да купят рибата от магазина в деня преди Коледа.

Нещо, което е общо между поляците и нас е, че вече е станало традиция по техните телевизии да се излъчва „Сам вкъщи“ по Коледа.

Финландия – корона от свещи

Снимка: istockphoto.com

Като част от коледните празници, във Финландия празнуват деня на свети Лука на 13 декември. По традиция най-голямата дъщеря в семейството облича бяла роба и си слага корона от свещи на главата, а след това сервира на останалите членове на семейството.

На бъдни вечер много финландци отиват на СПА, релаксират или посещават гробовете на починалите си близки.

Хърватска – обувки, пълни с лакомства

Снимка: istockphoto.com

Хърватските деца чистят старателно обувките си преди Коледа и на Бъдни вечер ги оставят до прозореца, за да ги напълни Дядо Коледа със сладки, когато дойде. Това обаче е само за послушните деца – лошите могат да бъдат посетени от чудовището Крампус.

Прочетете за коледните традиции и в други части на света на следващата страница >>>

Гърция – огън за прогонване на таласъми

Снимка: istockphoto.com

По традиция в Гърция огънят в огнището трябва да гори през всички 12 дни на Коледа. По този начин домът се предпазва от таласъми, които могат да влязат през комина. Помага и ако домът се напръска със светена вода.

Австралия – Коледа на плажа

Снимка: istockphoto.com

Безсмислено е да се надявате на снежна Коледа в Австралия. През декември за тях е лято и по тази причина коледните им традиции включват пикник и игри на плажа.

Аржентина – фойерверки

Снимка: istockphoto.com

Точно в 12 часа на Бъдни вечер аржентинците започват да пускат фойерверки. За децата обикновено има хартиени фенери, които да изпратят в небето. Празненствата продължават цяла нощ.

Украйна – празнува се на 7 януари

Снимка: istockphoto.com

Украинците празнуват религиозните си празници според Юлианския календар, което означава, че Коледа за тях се пада на 7 януари. По традиция коледната вечеря не започва преди в небето да се появи първата звезда.

Испания – отварят подаръците си през януари

Снимка: istockphoto.com

Испанците празнуват Коледа на 25 декември, но не отварят подаръците си на Бъдни вечер. Вместо това чакат да стане шести януари, когато, според преданието, тримата мъдреци са подарили даровете си на новородения Исус.

Прочетете за коледните традиции и в други части на света на следващата страница >>>

Бразилия – 13-а заплата

Снимка: istockphoto.com

В Бразилия е обичайно предприятията да дават една допълнителна заплата на служителите си. Това се прави и в други страни, но никъде толкова масово.

Русия – празнува се Новата година

Снимка: istockphoto.com

В Русия подаръците се отварят на Нова година, а не на Коледа. Раздава ги не Дядо Коледа, а познатия на по-старите от нас Дядо Мраз. Коледните ни традиции си приличат и по-друго – на Бъдни вечер се сервират 12 ястия без месо.

Латвия – песен или стихче

Снимка: istockphoto.com

За да получите коледните си подаръци в Латвия, най-вероятно ще трябва да кажете стихотворение, да изпеете песен или да свирите на някакъв музикален инструмент.
Латвийците са горди с това, че първата коледна елха е украсена в столицата им Рига през 1510 година.

Франция – коледни базари

Снимка: istockphoto.com

Коледата във Франция е невъзможна без традиционните коледни базари, които привличат милиони хора – местни и туристи. В домовете си по традиция французите заливат дърво с червено вино и го хвърлят в огъня, за да мирише хубаво. В някои части на страната се ядат 13 десерта на Бъдни вечер.

Румъния – коледари

Снимка: istockphoto.com

Традициите в Румъния и България си приличат по това, че на сутринта на Коледа децата обикалят домовете на съседите, за да пеят коледни песни и получават козунаци.