На 9 януари е родена една от най-известните британки, бъдеща кралица на Англия, любяща съпруга, модна икона, майка на 3 деца и пример за подражание за много жени по света. Отбелязваме рождения й ден с факти от живота й, за които се надяваме, че ще ви бъде интересно да прочетете. Във видеото пък може да видите забавните черти в характера на херцогинята на Кейбридж.

1. Цялото й име е Катрин Елизабет Мидълтън – второто й име е същото като първото на английската кралица – Елизабет.

2. Родена е в Рединг, графство Бъркшър, Англия.

3. Родена през януари 1982 година, тя е с 6 месеца по-възрастна от съпруга си – британския принц Уилям.

4. Тя е висока 175 см и носи обувки 39 номер.

5. Бащата на Кейт е авиодиспечер, а по-късно и пилот от Бритиш Еъруейс, а майка ѝ е стюардеса.

6. Като дете живее няколко години в столицата на Йордания Аман, когато баща й работи за Бритиш Еъруейс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

7. Тя е най-голямото от трите деца в семейството – Кейт има брат – Джеймс, и сестра – Филипа.

8. Макар да е една от най-известните британки, през 2010 г. излиза информация, че във вените й тече кръвта на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, твърдят тогава от New England Historic Genealogical Society. Посочва се още, че тя е и родственица с британския режисьор Гай Ричи.

9. През 1987 родителите на Кейт основават фирма за кетъринг – Party Pieces, която се занимава с доставка на храна и украса за партита – бизнес, който превръща родителите на Кейт в милионери. Към днешна дата фирмата се оценява на 30 милиона британски лири.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

10. И Кейт, и Пипа като малки помагали много в семейния бизнес, като позирали за модели на каталозите на фирмата за кетъринг.

11. Любимите спортове на Кейт са плаването, тенисът и хокеят.

12. Като ученичка участвала в пиеса, в която изпълнявала ролята на младо момиче, ухажвано от принц на име Уилям.

13. Като тийнейджърка си падала по принц Уилям и дори имала негови плакати, които били залепени по стените в стаята й.

14. Двамата се срещат през 2001 година, докато учат в университета „Сейнт Андрюс“ и живеят заедно като съквартиранти в къща с 4 спални.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

15. Британските таблоиди измислят прякоря Waity Katie (чакащата Кейти), защото предложението за брак и годежа така и не идвали година след година.

16. Когато за първи път се запознала с принц Уилям, се изчервила цялата, споделя самата херцогиня в интервю след годежа им от 2010 година.

17. В същото това интервю Уилям пък заявява, че Катрин „има палаво чувство за хумор, което балансира връзката ни, защото моето чувсто за хумор е суховато.“

18. През 2005 година завършва висше образование със специалност история на изкуствата.

19. След това тя работи в британския ритейлър на дрехи Jigsaw като помощник-продавач.

20. През 2007 година в британските медии плъзва новината, че Уилям и Кейт са се разделили (фактът бива потвърден по-късно от двамата), а само три месеца след това – отново се събират.

21. По време на раздялата Кейт не си губи времето – присъединява се към изцяло женски отбор, с който тренират за преплаване на Ла Манша и всичко това с благотворителна цел. Малко по-късно обаче бъдещата херцогинята на Кеймбридж се оттегля от надпреварата, за да не привлича излишно медийното внимание.

22. Запознава се с кралица Елизабет II чак през 2008 година на сватбата на един от братовчедите на принц Уилям.

23. 29 април 2011 година – денят на сватбата им е обявен за национален празник и повече от 2 милиона души излизат по улиците на Лондон, за да се докоснат до кралската двойка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

24. На сватбения си ден през 2011 година Кейт спазила традицията да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо. Старото е традиционният начин, по който се изработва дантелата за роклята й, новото – диамантени обеци, подарък от родители й, нещо назаem– тиарата от кралица Елизабет II, синьо – панделка в цвета, която била пришита дискретно към сватбената рокля.

25. Тоалетът за сватбения ден е струвал над 400 000 долара.

26. Едно от цветята в сватбения й букет се казва Sweet William, което е сладък жест на внимание към съпруга й.

27. Гримът за сватбата е дело на самата Кейт, след като тя взела няколко урока от професионален гримьор преди това.

28. След сватбата тя се сдобива с цели три кралски титли - херцогиня на Кеймбридж, графиня на Стратейн и баронеса на Карикфъргъс.

29. Макар на втората сватбена рокля на Кейт да не се обръща чак толкова голямо медийно внимание колкото на основната, тя е също толкова впечатляваща – по-изчистена откъм детайли, но достойна за херцогиня. И двете рокли са Alexander McQueen.

30. Две са и сватбените торти – едната от които е 8-етажна.

31. В интервю през 2017 година Кейт заявява, че харесва сериалите „Игра на тронове“ и „Вътрешна сигурност“.

32. На нейно име има кръстена орхидея.

33. Макар че харесва коне, оказва се, че тя е алергична към тях.

34. Тя е запален фотограф и винаги когато има възможност, снима. Официалните портрети на трите им деца с Уилям, с които обикновено се отбелязват рождените им дни, са нейно дело.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

35. Кейт и Уилям имат и четвърто „дете“ – куче на име Лупо, което присъства на първия официален портрет на семейството след раждането на принц Джордж през 2013 година. То е сватбен подарък за херцозите от брата на Кейт – Джеймс.

36. През 2016 г. се съгласява да стане корица на британския Vogue за 100-годишнината на изданието.

37. Когато Уилям стане крал, тя ще бъде кралица – т.нар. кралица консорт – ще разделя със съпруга си социалния ранг и статут. Обаче няма да споделя кралските политически и военни правомощия.

38. Към днешна дата тя е патрон на повече от 10 благотворителни организации, повечето от които са ориентирани в помощ и грижа към децата.

 

Снимка: Getty Images