Гледали сме Том Ханкс в почти всяка роля, която можете да се сетите - той е бил космонавт, войник, капитан на кораб, пилот на самолет, корабокрушенец… даже детска играчка. Единствената роля, която никога не е изпълнявал и в която никога няма да го видите е на злодей. Том Ханкс има едно от най-добродушните лица в Холивуд и животът му не разочарова. Големият добряк днес навършва 64 години.

Актьорът Том Ханкс получава Президентският медал на свобдата от американския президент Барак Обама
Снимка: Getty Images

Актьорът е роден в семейството на медицинска сестра и готвач с различни религиозни виждания, затова е възпитам в традициите на католическта вяра и на мормонизма.

Макар детската мечта на Том Ханкс е да стане космонавт, той бързо разбира, че няма необходимите заложби, за да постигне това и по тази причина поема по пътя на актьорската кариера.

На 24 години заминава за Ню Йорк, за да се снима в нискобюджетни филми на ужасите. През 1980 г. получава една от главните роли в сериала “Bosom Buddies”. В него се разказва за двама мъже, които трябва да се преобличат като жени, за да получат апартамента, който иначе не биха могли да си позволят.

Именно докато снима сериала, Том Ханкс се запознава с бъдещата си съпруга Рита Уилсън. По това време начинаещият актьор е женен за актрисата Саманта Люис и има дете с нея. Според слуховете, още тогава Ханкс започва афера с Рита уилсън, но няма как да знаем, защото при развода си със Саманта Люис, двамата сключват споразумение, че никога няма да издават информация, която може да навреди на другия.

Разводът на Том Ханкс идва доста по-късно - чак през 1987 г. Преди това Саманта Люис му ражда още едно дете, а актьорската му кариера бавно, но сигурно започва да се изкачва нагоре.

Том Ханкс и Рон Хауърд работят заедно от години
Снимка: Getty Images

След като го вижда в “Bosom Buddies”, режисьорът Рон Хауърд кани Ханкс във филма си “Плясък” - романтична комедия за мъж, който се влюбва в русалка (в ролята е Дарил Хана). Така започва комедийният период на Ханкс. Някои от най-известните му роли от този период са култовата комедия “Ергенско парти” и “Евтиното е скъпо”.

Бракът с Рита Уилсън и превръщането на Том Ханкс в най-голямата съвременна звезда на Холивуд

През 1897 г. Том Ханкс се развежда със Саманта Люис и само година по-късно сключва брак с певицата и актриса Рита Уилсън. Преди това обаче му се налага да промени религията си заради нея и така Ханкс става православен християнин, за да угоди на новата си съпруга, която е с български и гръцки корени.

Том Ханкс и Рита Уилсън се женят през 1988 г.
Снимка: Getty Images

Същата година Том Ханкс получава ролята, която го прави международна звезда - в комедията “Голям”. Във филма Ханкс играе ролята на магически пораснало дете, което трябва да се научи да живее като възрастен. “Голям” продължава да е една от най-обичаните комедии и до днес.

С Мег Райън в култовата романтична комедия 'имате поща"
Снимка: Getty Images

Том Ханкс продължава да играе предимно в комедии и романтични филми, макар и с доста по-висок бюджет, докато през 1993 г. Не излиза филмът, който преобръща целия му живот. Ханкс трябва да играе ролята на умиращ от СПИН човек в драмата “Филаделфия”. За ролята той трябва да свали голяма част от теглото си и се отдава на предизвикателството както за никоя друга роля преди това.

Том Ханкс е един от двамата актьори, които са получавали "Оскар' в поредни години"
Снимка: Getty Images

Резултатът не закъснява и през 1994 г. Том Ханкс получава първия си “Оскар”. Същата година актьорът отново се появява на големия екран, този път във филма “Форест Гъмп”, който размзва всяка конкуренция (включително считания за най-добър филм на всички времена от потребителите на сайта IMDB “изкуплението Шоушенк”, който излиза същата година) и на следващата година печели почти всички важни “Оскар”-и, включително за главна мъжка роля. Така Том Ханкс става едва вторият актьор в историята на наградите, който получава “Оскар” в две поредни години. Всъщност ролята му в този филм е и една от най-доходоносните за актьора, който се влюбва в сценария и предсказва, че филмът ще стане много успешен, затова се отказва от предварителното си заплащане в полза на процент от печалбите. Този риск му донася над 40 милиона долара, когато филмът тръгва по кината.

Мечтата на Том Ханкс е била да стане космонавт
Снимка: Getty Images

На следващата година пък излиза филмът с негово участие “Аполо 13”, в който Том Ханкс казва превърналата се в класика реплика “Хюстън, имаме проблем”. В известна степен чрез този филм изпълнява мечтата си да стане космонавт. Всъщност това е нещо, от което Ханкс не се отказва никога и през целия си живот помага с каквото може на различни космически програми. За тази си дейност през 2006 г. Ханкс получи награда от фондация “Космос”.

През 1998 г. Ханкс участва във филма “Спасяването на редник Райън”, кой го среща с режисьора Стивън Спилбърг. Това става почти случайно, тъй като сценарият попада едновременно при Спилбърг и при Ханкс. Двамата изразяват желание да работят по филма и така се срещат на снимачната площадка.

Том Ханкс е любимият актьор на режисьора Стивън Спилбърг
Снимка: Getty Images

През следващите години Том Ханкс и спилбърг работят заедно по още няколко проекта, сред които “Хвани ме, ако можеш” и “Терминалът”, където Ханкс говори на български (който е научил от съпругата си).

Том Ханкс озвучава Уди в анимационния филм "Играта на играчките"
Снимка: Getty Images

Днес Том Ханкс е на 64 години и вече е постигнал повече от който и да е друг актьор. Предложенията за роли не спират и хитовете, в които е участвал, вече са му донесли над 400 милиона долара.