От 2016 г. на 11 февруари отбелязваме Международния ден на жените в науката. Понякога ни е по-трудно да се сещаме за учени жени, защото в продължение на много години науката е била запазена преди всичко за мъжете, докато жените е трябвало да си стоят вкъщи и да гледат деца. Както ще забележите, в много от случаите, в които жените все пак успяват да си пробият път сред мъжете, работата им остава пренебрегната.

За щастие това се променя все повече и днес с удоволствие ще ви припомним имената на няколко велики жени, които промениха света с науката си.

1. Ада Лъвлейс (1815 – 1852)

Снимка: Getty Images

Единствената законна дъщеря на Лорд Байрън е считана за първия в света компютърен програмист, години преди да бъде изобретен модерният компютър. На 17-годишна възраст Ада се запознава с математика Чарлз Бабидж, който е създател на механична смятаща машина със способност да изчислява с точност до 20 знака. В кореспонденцията си с учения, Ада създава първия в света компютърен алгоритъм. И получава признание за това – само век и половина по-късно.

 

2. Мария Кюри (1867 – 1934)

Снимка: Getty Images

Кюри е може би най-известната жена учен на всички времена. Тя буквално дава живота си за науката и е вдъхновение за милиони момичета, които искат да се докажат. Най-известното ѝ постижение е, че открива радиоактивните елементи плутоний и радий. През 1903 г. тя става първата жена, която получава Нобелова награда. Кюри умира от левкемия заради дългогодишната си работа с радиоактивни вещества.

 

3. Джанаки Амал (1897 – 1984)

Снимка: Wikipedia

Тя е първата жена ботаник на Индия. Джанаки създава няколко хибридни вида растения, които се разсаждат и до днес. Най-голямата ѝ борба обаче е за запазването на биоразнообразието на родината ѝ Индия.

 

4. Чиен-Шанг Уу (1912 -1997)

Снимка: Wikipedia

Китайката е първият човек, който е доказал теоремата на Ферми. Експериментите ѝ носят Нобелова награда за физика, която получават колегите ѝ мъже. Нейната роля в изследванията е пренебрегната и едва по-късно получава признанието на научната общност.

На следващата страница може да прочетете за други жени, променили света с научната си работа >>>

 

 

5. Катрин Джонсън (1918 – 1920)

Снимка: Getty Images

Джонсън е математичка, която е работила в НАСА. Орбиталните ѝ изчисления помагат на САЩ да изпрати първите си хора в космоса. Преди няколко години историята ѝ стана известна благодарение на филма „Скрити числа“.

 

6. Розалинд Франклин (1920 – 1958)

Снимка: Wikipedia

Франклон открива двойната спирала на ДНК. Само 4 години след смъртта ѝ нейните колеги мъже получават Нобеловата награда, но се счита, че дори да беше все още жива, едва ли щеше да получи признанието, което заслужава.

 

7. Вера Рубин (1928 – 2016)

Снимка: Wikipedia

Тя прави едно от най-големите открития на 20-и век – Тъмната материя, която държи всичко в нашата вселена. Въпреки че откритието ѝ е от изключителна важност, тя никога не получава Нобелова награда.

 

8. Гладис Уест (1930 - )

Снимка: Getty Images

Гладис Уест създава математически модел на планетата Земя, който в крайна сметка помага за създаването на GPS технологията. Заради приноса си тя получава едно от най-високите отличия в Американските военновъздушни сили.

 

9. Флоси Уонг-Стал (1947 - )

Снимка: Wikipedia

Американката с китайски произход е първият човек, който е успял да клонира вируса на СПИН. Тя е създала карта на гените му, която се използва за изучаването и борбата с вируса.

10. Дженифър Даудна (1964 - )

Снимка: Getty Images

През 2020 г. тя получи Нобелова награда за работата си по технологиите за редактиране на генома CRISPR. Нейният труд е безценен за бъдещите победи срещу различни заболявания.