На 8 януари 1943 г. се ражда един от най-именитите съвременни учени - Стивън Хокинг. Британският астрофизик е автор на книги и статии за зараждането на Вселената и новите космически открития, сред които донеслата му световна известност "Кратка история на времето" (1988).

Въпреки изключително тежкото си заболяване от амиотрофична латерална склероза, Хокинг не престава да работи до последния си ден в областта на науката, основно космология и квантова механика.

Отдаваме почит към живота на гения на нашето съвремие с едни от най-бележитите му мисли.

Снимка: Getty Images

"Ние представляваме само една напреднала порода маймуни на една малка планета около една много обикновена звезда. Но можем да разберем Вселената. И това ни прави много специални." 

"Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да направим, за да го променим - се оглеждат, преди да пресекат улицата." 

"Интелигентността е способността да се адаптираш към промените." 

"Първо – помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ – никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето – ако имаш достатъчно късмет, ще срещнеш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй."

"Сигурен съм, че най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не направлява нашите съдби. Това ме води до дълбокото схващане, че вероятно няма небе и няма отвъден живот. Ние имаме само този живот да оценим великия замисъл на Вселената, за което аз съм изключително благодарен."

Снимка: hawking.org.uk

"Трябва само да се вгледаме в себе си, за да видим колко интелигентен живот може да се развие в нещо, което не бихме искали да срещаме."

"Айнщайн е грешал, като е казвал, че: "Бог не играе на зарове". Наличието на черни дупки предполага, че Бог не само си играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги видим."

"Ако Вселената има начало, бихме могли да предположим, че има и създател. Но ако Вселената е напълно самостоятелна, ако няма граници и ръбове, то не би трябвало да има нито начало, нито край, а просто да съществува. Къде е мястото в този случай на Създателя?"

"Въпреки, че не мога да се движа и говоря без помощта на компютър, умът ми е напълно свободен." 

"Във Вселената е възможно примитивният живот да се среща много често, докато интелигентният - твърде рядко. Някои дори биха казали, че всъщност му предстои да се появи и на Земята."