Петя Карабойчева e една от участничките в MasterChef, която впечатлява с креативност и кулинарно майсторство. Промените около нея напоследък обаче ни впечатлиха още повече. Петя е с променена визия, отворила нова страница и в сърцето си, а новото й професионално предизвикателство, разбира се, е свързано с храна.

Отслабнала си с 11 кг и изглеждаш драстично променена от това, което видяхме в MasterChef. Какво ти се случи?
Цял живот съм била слаба, но точно когато трябваше да се случи моето участие в MasterChef, бях качила 16 килограма. Това е резултат от здравословни проблеми, които получих като страничен ефект от много тежки паник атаки. Дълго време се борих с този проблем – отслабвах, напълнявах, получих хранителни разстройства и много други неприятни за организма ми състояния.

Паник атаките са най-силният показател, че нещо коренно трябва да се промени. Аз бях изгубила себе си напълно, но след всичко това ставаш по-силен и когато успееш да се пребориш с нещо такова, успяваш да опознаеш себе си и да разбереш на какво всъщност си способен, за да се чувстваш добре.

Показваш много променено тяло след тренировки. Как се мотивира човек да спортува?
Вкъщи имам всичко необходимо за пълноценна тренировка, в зала не съм влизала от две години. Храната и начинът на живот са нещата, които промених кардинално. Спрях глутена, тъй като се оказа, че много от неразположенията ми са предизвикани от него. Не ям захар, не пия алкохол (случва се, но много рядко), храня се с чисти храни, които не натоварват организма ми, храня се по режим, познат на много хора като фастинг и гледам да не се вглъбявам в идеята за перфектни мерки. Всичко това го правя, за да се чувствам добре здравословно, а загубата на излишните килограми си е бонус.


Разделила си се мъжа, с когото беше на презентационните клиповете на Мастършеф. В какви отношения сте сега?
Това се случи преди около два месеца и решението беше взето единодушно. Имаше много любов във връзката ни, но явно само това не е достатъчно – получи се едно сериозно разминаване относно принципи, мечти и стремеж за развитие. Затова решихме, че и двамата трябва да си дадем шанс за ново начало. В момента сме в добри отношения и със сигурност успяхме да запазим уважението си един към друг.


Винаги ли е за добро промяната?
Поне за мен, да. Винаги се стремя нещо да се случва, независимо дали става въпрос за неща в професионален или личен план. Не трябва да стоим на едно място, промяната винаги ни помага да открием нови хоризонти, да опознаем себе си и да живеем живота си по-пълноценно. Силно вярвам в това, че за всяко нещо си има причина и нищо не се случва просто така, напротив… Всяко нещо, което ни се случва в живота, ни променя малко или много и това никак не е лошо.

Минава ли любовта на мъжа през стомаха тогава?
О, да! Минава! Няма нищо по-хубаво от това да имаш жена до себе си, която може да готви. Е, това до някаква степен разглезва мъжа, но знаеш, че винаги се прибира с желание вкъщи и още от вратата започва да гадае какво се твори в кухнята. А и когато си вдигнал високо летвата, много малко жени могат да я достигнат - да научиш мъжа да бъде претенциозен към това, с което се храни, всеки ден да яде нещо различно и никога да не дояжда сготвеното от вчера… да, това си е сериозна заявка.

Казват, че най-добрите приятели на жената били диамантите. За теб подправките ли са?
Доста подправки отглеждам сама, имах много време покрай пандемията, направих си една мини градина на терасата с 27 вида подправки и дребни зеленчуци. Босилек, мащерка и розмарин съм имала винаги, защото държа да са свежи и ароматни.

Коя ти е любимата и коя ползваш най-често?
Любимата ми подправка е салвията, а най-често използвам мента и босилек.

По какво ново работиш в момента?
Един от проектите, с които съм се захванала в момента, е заведението Calipso - много ми е на сърце. Има голям потенциал и просто му трябва малко побутване. Пуснахме мое меню от гурме предястия там, които бяха съчетани с подбрани сортове вино и се получи много добре. В момента работя по изцяло ново брънч меню, което ще представим много скоро. Целта ни е да вдигнем нивото на кухнята, така че храната да бъде много вкусна, а цените достъпни.



Кои са хората, с които се сближи и сприятели в MasterChef и с какво те спечелиха точно те?
Приятелка съм с почти всички, не мога да ги степенувам. Всички те бяха специални гости на последното ми събитие, всички се вълнуваха заедно с мен. Много сме единни, много сме различни и в същото време по душа сме едни и същи – войници, хора които си знаят цената. Това е най-хубавото нещо, което може да ти се случи в едно състезание – да се състезаваш, но успоредно с това да си готов да помогнеш на другия.

Любимата ти рецепта, която обичаш да приготвяш през есента?
Талиателе от тиква със спанак и козе сирене. Изрязвате си лентички от тиква, които се сотират на тиган, заедно с малко орехово олио, натрошено козе сирене, пресен спанак, натрошени орехи, мащерка, розмарин, сол и черен пипер. За сервирането се прибавя и шайбичка запечено козе сирене – запича се за кратко от двете страни, на силен огън, в напълно сух тиган или на плоча. Бързо, лесно и много вкусно.

Правиш ли зимнина и ако да, каква?
Правя сладко от праскови. Нещото, което добавям, когато го варя, са селъри и портокалова кора. Малко преди сладкото да стане готово ги изваждам – ползвам ги само за аромат. Отделно от това правя бърза туршия от репички, но за стабилна зимнина разчитам на моите родители, които си продължават традицията на село от едно време, когато за нея имаха грижата баба и дядо.

Кой е най-яркият ти спомен, свързан с храна?
Като малка знаех да правя само две неща – сандвичи и пандишпаново руло. Рецептата за въпросното руло я имах от леля ми и супер често го приготвях. Всеки път предизвикателството беше дали ще успея да го навия без да се спука. С годините ставах все по-добра и се престрашавах да експериментирам.

Кое е ястието, с което най-много се гордееш?
Панагюрски тутманик – по стара панагюрска рецепта, без мая. На другия ден след приготвянето му имах мускулна треска, беше си борба в кухнята, но резултатът си заслужаваше.

Можем ли да вярваме на готвач, който не е дебел?
А защо готвачите трябва да са дебели? Това със сигурност не е определящ фактор за качеството на храната. Един човек може да има наднормено тегло не само защото обича да си похапва. Работата в кухнята е доста изморителна, постоянно си на крак, сред фурни и котлони – това са си фактори, предразполагащи човешкия организъм към отслабване. Даже напротив, ако един готвач не е „дебел“, това би трябвало да показва как той възприема храната и че е важно какво ядем, за да може да си доставяме удоволствие, да задоволяваме жизнени функции на организм,а без да се стига до затлъстяване.

Какво ти даде MasterChef?
MasterChef ми върна желанието за живот, изкара ме от интровертното ми състояние, в което бях изпаднала. Научих някои трикове. За пореден път осъзнах, че десертите не ме вълнуват, не обичам да ги ям и да ги приготвям. Даде ми много емоция и добри приятели.

А взе ли ти нещо?
Не мога да кажа, че нещо ми е взело, по-скоро съм допълнително разочарована от повечето хора, които не си дават сметка, че трябва да се забавляват, докато ни гледат, а не да изсипват цялото недоволство от живота си върху нас в социалните мрежи. Аз съм фен на предаването от самия му старт, гледала съм всички сезони и никога не съм си позволявала да критикувам някого, а всички знаят колко ми знае устата. Хората не ни познават и няма как да имат правилно мнение, за когото и да било от участниците. Би било добре да се осъзнае, че това е шоу и ние сме просто участници.

За какво мечтаеш? Дръзко.
Единственото, за което мечтая, е да бъда щастлива и доволна от себе си. Работя усилено по този въпрос и вярвам, че всеки може да бъде по-добра версия на себе си.

Ако бeше десерт, щeше да бъдеш...  
Нещо шоколадово с чили и морска сол например…

Подправката, на която ухае любовта
Кардамон – екзотична, пикантна и способна да разтърси сетивата ти.

За виното с приятелки най-много отива...
Сладки приказки и едно плато с плодове и сирена.

За да стане по-добра версия на себе си, една жена има нужда от...
ВДЪХНОВЕНИЕ!