На 20 години, Йоана е най-младият кулинарен блогър у нас. Със своите неустоими, красиви и здравословни творения в кухнята тя успява да докосне сетивата и да разпали апетита на своите читатели в кулинарния блог Healthy with Yoni и в Инстаграм.

Съвсем "случайно" открива страстта си към готвенето и само за пет години успява да събере значителен брой почитатели. Специално за читателите на LadyZone.bg Йоана споделя своите 3 любими есенни рецепти.

  • Защо сладкото от дюли е толкова хубаво
  • Орехомания
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)

Как стана кулинарен блогър?
Всичко започна преди около 5 години, когато бях в началото на моето "приключение" и съвсем спонтанно реших да създам моите социални профили, защото исках да споделям някъде нещата, които приготвям. Допреди пет години, когато започнах, не се хранех добре, съответно исках да подобря храненето и формата си и да се чувствам по-добре. В началото започнах да изпробвам различни здравословни рецепти на кулинарни блогъри, които следвах. Впоследствие в главата ми започнаха да изникват различни идеи и да експериментирам, да създавам мои собствени рецепти и така и до ден-днешен.

Какъв беше първият ти кулинарен провал, а успех/шедьовър?
Ако трябва да съм честна, не си спомням кои са първите, но със сигурност съм имала доста провали - например първите ми бананови палачинки. Но имам и доста успешни рецепти, като шоколадовото ми брауни.

Вкусно и здравословно едновременно - трудна мисия ли е понякога, или напротив?
Определено НЕ Е трудно. Който мисли, че здравословното не е вкусно, е в голяма грешка. Смятам, че в момента има много кулинарни блогъри, следователно и здравословни рецепти, които доказват точно това.

Топ 3 неустоими есенни рецепти на Йоана:

1. Морковен кейк




Необходими продукти:


За кейка:
- 2 яйца
- 150 г кисело мляко
- 50 г моркови
- 35 г пълнозърнесто брашно от спелта (друго)
- 55 г кафява захар
- 20 г орехи
- 20 г стафиди
- 10 г кокосови стърготини
- 5 г канела
- 1 ч.л. бакпулвер

За крема:
- 200 г цедено мляко
- 55 г кафява захар
- Орехи за декорация

Начин на приготвяне:
За кейка:
1. Разбивате яйцата в купа.
2. Настъргвате морковите и нарязвате орехите на парченца.
3. Смесвате всички продукти и разбърквате добре.
4. Получената смес изсипвате в намазнена тавичка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
5. След като кейка е готов, го изваждате и го оставяте да изстине.

За крема:
1. Блендирате захарта до получаването на пудра захар.
2. Добавяте я към млякото и разбърквате добре.
3. Намазвате изстиналия кейк с крема, поръсвате с орехи и е готов!

 

2. Ябълков крамбъл

Необходими продукти:
- 120 г ябълки (обелени и почистени)
- 30 г овесени ядки
- 30 г лешници (други ядки)
- 25 г захар Мусковадо (друга)
- 20 г кокосово масло
- Канела на вкус

Начин на приготвяне:

1. Обелвате, почиствате и нарязвате ябълките на парченца.
2. Сипвате ги в тавичка върху хартия за печене, поръсвате с канела и 5 г от захарта и разбърквате.
3. Блендирате овесените ядки и лешниците.
4. Изсипвате ги в купа, добавяте останалата захар и кокосовото масло и разбърквате.
5. Изсипвате сместа върху ябълките и слагате да се пече в предварително загрята на 200 градуса печка до позлатяване.
6. След това изваждате крамбъла, оставяте го да изстине и после може да хапвате с наслада!

3. Здравословен тиквеник

 

Необходими продукти:
- 8 малки оризови кори
- 100 г сурова тиква
- 15 г кокосово масло
- 25 г кокосова захар (друга)
- 30 г орехи
- Канела на вкус

Начин на приготвяне:

1. Настъргвате тиквата и смилате орехите.
2. Прибавяте канелата към тиквата и разбърквате.
3. Потапяте всяка кора във вода, за да омекне.
4. Сипвате малко от маслото, след това поръсвате от тиквата, захарта и орехите.
5. Навивате на руло и слагате в намазнена тавичка.
6. Повтаряте това с всички кори.
7. Накрая намазвате корите отгоре с останалото масло и слагате тиквеника да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Кой първо опитва най-често твоите произведения?
Когато бях все още в родния си град, моята майка беше моят дегустато, най-големият ми фен и критик. В момента приятелят ми по-често е в тази роля. Смятам, че е доста важно и полезно да чуеш мнението на някой друг.

Кой е най-апетитният сезон за теб? Есента какъв вкус има?
Може би зимата, защото я свързвам с вкусни и ароматни сладкиши, а есента за мен има вкус на тиква и канела.