Тази седмица светът скърби за Брус Уилис. Семейството на актьора съобщи, че Брус страда от тежко заболяване, което намалява когнитивните му способности и възможността му да говори. По тази причина звездата от „Умирай трудно“, „Армагедон“ и „Шесто чувство“ е взел решение да се откаже от актьорската си кариера.

Снимка: Getty Images

Предстои ни да видим актьора в още няколко филма, защото той използва последните си години в Холивуд, за да заснеме колкото се може повече филми. Но на всички ни е ясно, че с напускането на Брус Уилис си отива цяла една епоха в киното.

Нека си припомним най-любопитното за живота и кариерата на Брус Уилис.

Брус Уилис, макар да се е превърнал в символ на американската сила заради филми като “Умирай трудно” и “Армагедон”, всъщност е роден в Западна Германия. Името Брус, с което е известен, е второто му име, а първото е Уолтър. Баща му е бил американски войник, който е позициониран в Германия след Втората световна война. Там той се среща с майката на Брус, която е германка и двамата се женят.

Когато Брус е на две години, баща му се връща в САЩ и води със себе си цялото си семейство.

Но като малък, Брус Уилис има сериозен проблем - заеква. Колкото и да се опитват родителите му, не могат да му помогнат и момчето продължава да има трудности в говоренето до 9-годишна възраст, когато се случва чудо. Брус трябва да участва в училищна пиеса и докато репетира открива, че заекването му изчезва напълно докато е на сцената. Именно това подтиква момчето да започне да преследва кариера, която ще го превърне в един от най-популярните хора на Земята.

“Умирай трудно” и началото на успеха

Снимка: Getty Images

Първата значима роля на Брус Уилис е в сериала “Съдружници по неволя” от 1985 г., в който играе заедно със Сибил Шепард. По това време Брус Уилис е 30-годишен, неизвестен и с доста повече коса, отколкото сме свикнали да виждаме на главата му.

Снимка: www.imdb.com

Макар и телевизионна, ролята носи огромна популярност на Брус и талантът му не остава незабелязан. Не остава незабелязан и сексапилът му - Брус Уилис се събира с Деми Мур, която по това време е една от най-известните и най-високоплатени актриси в Холивуд.

Снимка: Getty Images

Двамата се женят през 1987 г. Заедно с брака, Брус Уилис поема още един ангажимент, този път професионален - да участва в екшън филм, наречен… “Умирай трудно”.

Когато “Умирай трудно” излиза през 1988 г. моментално се превръща в хит. Историята за полицая, който трябва да се пребори с група немски терористи, за да спаси семейството си, успява да привлече приходи от 150 милиона (при по-малко от 30 милиона бюджет), получава 4 номинации за “Оскар” и се превръща в класика. Потребителите на IMDB (най-големият сайт за кино в света) поставят “Умирай трудно” сред 250-те най-велики филма на всички времена.

На следващата страница ще намерите списък на някои от най-добрите и най-лошите филми на Брус Уилис >>>

Една от причините Брус Уилис да е толкова обичан е, че играе в десетки филми с различен сюжет и голяма част от тях стават безсмъртни класики. Диапазонът на актьорска игра на Брус е толкова голям, че без значение какви филми обичате, почти със сигурност сте гледали поне един с негово участие.

Някои от филмите с Брус Улис моментално стават хит, като „Петият елемент“ на Люк Бесон. Други веднага са заклеймени от критиците, като… по-голямата част от последните му филми (антинаградите „Златна малинка“ дори създадоха категория, посветена на Брус тази година). А има и такива, които не се ползват с одобрението на „разбирачите“, но остават любими на феновете, като апокалиптичния „Армагедон“.

Тук сме събрали някои от най-добрите филми на Брус Уилис… и сме добавили и щипка горчивина, като сме подбрали и някои от най-лошите му роли.

Супер Брус: „Умирай трудно“

Снимка: imdb.com

Въпреки богатата филмография на Брус Уилис, той ще бъде запомнен най-вече като трудният за убиване Джон Маклейн. Актьорът стана световна суперзвезда благодарение на ролята си в култовия екшън.

Просто Брус: „Умирай трудно: Денят настъпи“ (или просто „Умирай трудно 5“)

Снимка: imdb.com

Лошото на това да умираш трудно е, че живееш трудно. Както знаят феновете на Кристофър Нолан - или умираш като герой, или живееш достатъчно дълго, за да се превърнеш в злодей (или в случая в посредствен герой). Петият филм от поредицата „Умирай трудно“ беше провал, а най-лошото е, че отвори вратата за още продължения (този път със сина на великия Джон Маклейн).

Супер Брус: „Шесто чувство“

Снимка: imdb.com

Трилърът на М. Найт Шаямалан е считан за един от най-великите хорър филми на всички времена. И голяма част от успеха му се дължи именно на играта на Брус Уилис.

Просто Брус: "Стъкления"

Снимка: imdb.com

След успеха на Шесто чувство, първият филм на Шаямалан за голям екран, режисьорът и Брус Уилис работят още няколко пъти заедно. През 2000 г. излиза филмът „Неуязвимият“. 16 години по-късно излиза „На парчета“, който изненадващо се оказа продължение на „Неуязвимия“ и дори видяхме Брус Уилис за няколко секунди. През 2019 г. историята беше завършена, но филмът беше много критикуван и се счита за един от най-слабите в кариерата на Брус Уилис.
(*Единият от авторите на тази статия и на класацията харесва филма)

На следващата страница може да прочетете за още няколко добри и няколко слаби филма с участието на Брус Уилис >>>

Една от причините решението на Брус Уилис да се откаже от киното да ни натъжава толкова е, че актьорът може да изпълни роля във всякакъв филм. Вече споменахме два екшъна и два трилъра, но актьорът има и богат опит в комедиите.

Супер Брус: „Смъртта й прилича“

Снимка: imdb.com

В черната комедия на Робърт Земекис Брус Уилис си партнира с великолепните Голди Хоун, Мерил Стрийп и Изабела Росалини. Филмът бързо се превръща в един от най-успешните представители на жанра.

Просто Брус: „Виж кой говори пак“ (или просто „Виж кой говори 2“)

Снимка: imdb.com

Въпреки че е много успешен (събира близо 300 млн. долара от продажба на билети при 7 млн. долара бюджет), „Виж кой говори“ трудно може да се нарече кинокласика. Но когато създателите му решават да направят втори филм за говорещите бебета, това вече е провал. Продължението „Виж кой говори пак“ е мъчение за гледане и Брус Уилис със сигурност съжалява, че се е съгласил отново да даде гласа си на бебето Майки.

Супер Брус: „12 маймуни“

Снимка: imdb.com

„12 маймуни“ е най-популярният филм на режисьора Тери Гилиъм. В него Брус Уилис играе ролята на пътешественик във времето, който трябва да открие първоизточника на вирус, който почти напълно е заличил човечеството.

Просто Брус: „Cosmic Sin“

Снимка: imdb.com

Филмът „Cosmic Sin“ беше един от многото филми с Брус Уилис, които излязоха миналата година. Както стана ясно след това, актьорът е опитал да приеме колкото се може повече ангажименти, преди да се откаже от актьорската си кариера. По тази причина осем от филмите му, излезли през 2021 г, получиха номинация за „Златна малинка“, а антинаградата беше присъдена на Брус именно заради „Cosmic Sin“.

Супер Брус: "Криминале"

Снимка: imdb.com

Няма как да говорим за добрите филми с Брус Уилис, без да споменем „Криминале“ на Куентин Тарантино. Филмът се счита за най-добрия, правен от големия режисьор и в него Улис си партнира с Джон Траволта, Ума Търман и Самюъл Джаксън.

Просто Брус: Десет ярда

Снимка: imdb.com

Като говорим за филми с комедиен и криминален елемент, трябва да споменем и „Девет ярда“. Комедията с участието на Матю Пери беше голям хит през 2000 г. и, както твърде често се случва, получи продължение през 2004 г., което не успя да постигне успеха на оригиналния филм.