Тази седмица светът скърби за Брус Уилис. Семейството на актьора съобщи, че Брус страда от тежко заболяване, което намалява когнитивните му способности и възможността му да говори. По тази причина звездата от „Умирай трудно“, „Армагедон“ и „Шесто чувство“ е взел решение да се откаже от актьорската си кариера.

Снимка: Getty Images

Предстои ни да видим актьора в още няколко филма, защото той използва последните си години в Холивуд, за да заснеме колкото се може повече филми. Но на всички ни е ясно, че с напускането на Брус Уилис си отива цяла една епоха в киното.

Нека си припомним най-любопитното за живота и кариерата на Брус Уилис.

Брус Уилис, макар да се е превърнал в символ на американската сила заради филми като “Умирай трудно” и “Армагедон”, всъщност е роден в Западна Германия. Името Брус, с което е известен, е второто му име, а първото е Уолтър. Баща му е бил американски войник, който е позициониран в Германия след Втората световна война. Там той се среща с майката на Брус, която е германка и двамата се женят.

Когато Брус е на две години, баща му се връща в САЩ и води със себе си цялото си семейство.

Но като малък, Брус Уилис има сериозен проблем - заеква. Колкото и да се опитват родителите му, не могат да му помогнат и момчето продължава да има трудности в говоренето до 9-годишна възраст, когато се случва чудо. Брус трябва да участва в училищна пиеса и докато репетира открива, че заекването му изчезва напълно докато е на сцената. Именно това подтиква момчето да започне да преследва кариера, която ще го превърне в един от най-популярните хора на Земята.

“Умирай трудно” и началото на успеха

Снимка: Getty Images

Първата значима роля на Брус Уилис е в сериала “Съдружници по неволя” от 1985 г., в който играе заедно със Сибил Шепард. По това време Брус Уилис е 30-годишен, неизвестен и с доста повече коса, отколкото сме свикнали да виждаме на главата му.

Снимка: www.imdb.com

Макар и телевизионна, ролята носи огромна популярност на Брус и талантът му не остава незабелязан. Не остава незабелязан и сексапилът му - Брус Уилис се събира с Деми Мур, която по това време е една от най-известните и най-високоплатени актриси в Холивуд.

Снимка: Getty Images

Двамата се женят през 1987 г. Заедно с брака, Брус Уилис поема още един ангажимент, този път професионален - да участва в екшън филм, наречен… “Умирай трудно”.

Когато “Умирай трудно” излиза през 1988 г. моментално се превръща в хит. Историята за полицая, който трябва да се пребори с група немски терористи, за да спаси семейството си, успява да привлече приходи от 150 милиона (при по-малко от 30 милиона бюджет), получава 4 номинации за “Оскар” и се превръща в класика. Потребителите на IMDB (най-големият сайт за кино в света) поставят “Умирай трудно” сред 250-те най-велики филма на всички времена.

На следващата страница ще намерите списък на някои от най-добрите и най-лошите филми на Брус Уилис >>>

Една от причините Брус Уилис да е толкова обичан е, че играе в десетки филми с различен сюжет и голяма част от тях стават безсмъртни класики. Диапазонът на актьорска игра на Брус е толкова голям, че без значение какви филми обичате, почти със сигурност сте гледали поне един с негово участие.

Някои от филмите с Брус Улис моментално стават хит, като „Петият елемент“ на Люк Бесон. Други веднага са заклеймени от критиците, като… по-голямата част от последните му филми (антинаградите „Златна малинка“ дори създадоха категория, посветена на Брус тази година). А има и такива, които не се ползват с одобрението на „разбирачите“, но остават любими на феновете, като апокалиптичния „Армагедон“.

Тук сме събрали някои от най-добрите филми на Брус Уилис… и сме добавили и щипка горчивина, като сме подбрали и някои от най-лошите му роли.

Супер Брус: „Умирай трудно“

Снимка: imdb.com

Въпреки богатата филмография на Брус Уилис, той ще бъде запомнен най-вече като трудният за убиване Джон Маклейн. Актьорът стана световна суперзвезда благодарение на ролята си в култовия екшън.

Просто Брус: „Умирай трудно: Денят настъпи“ (или просто „Умирай трудно 5“)

Снимка: imdb.com

Лошото на това да умираш трудно е, че живееш трудно. Както знаят феновете на Кристофър Нолан - или умираш като герой, или живееш достатъчно дълго, за да се превърнеш в злодей (или в случая в посредствен герой). Петият филм от поредицата „Умирай трудно“ беше провал, а най-лошото е, че отвори вратата за още продължения (този път със сина на великия Джон Маклейн).

Супер Брус: „Шесто чувство“

Снимка: imdb.com

Трилърът на М. Найт Шаямалан е считан за един от най-великите хорър филми на всички времена. И голяма част от успеха му се дължи именно на играта на Брус Уилис.

Просто Брус: "Стъкления"

Снимка: imdb.com

След успеха на Шесто чувство, първият филм на Шаямалан за голям екран, режисьорът и Брус Уилис работят още няколко пъти заедно. През 2000 г. излиза филмът „Неуязвимият“. 16 години по-късно излиза „На парчета“, който изненадващо се оказа продължение на „Неуязвимия“ и дори видяхме Брус Уилис за няколко секунди. През 2019 г. историята беше завършена, но филмът беше много критикуван и се счита за един от най-слабите в кариерата на Брус Уилис.
(*Единият от авторите на тази статия и на класацията харесва филма)

На следващата страница може да прочетете за още няколко добри и няколко слаби филма с участието на Брус Уилис >>>