Валентина Торосова превръща своята страст към козметиката в работа. Днес 40-годишната дама и майка на две деца е персонален треньор по грижа за кожата - Skincare Coach. Интересът й започва през 90-те години на миналия век, когато изборът на кремове и лосиони не изобилстват на нашия пазар. Пътуване до Франция отключва интереса й.

Когато Валентина ражда второто си дете, започва да вижда осезаеми признаци на остаряване. Това ли е рестартът, който я провокира да се заинтересува сериозно от козметиката, от съставките в различните продукти и въздействието им върху определен тип кожа - Валентина Торосова споделя пред Ladyzone.bg. Персоналният треньор по грижа за кожата обяснява как и защо клиентите й могат да се възползват от компетентните съвети, които предоставя.

Валентина, какво ви накара да „изследвате” козметиката и въздействието й върху кожата ви на лицето?

Още преди второто си раждане вече използвах антиейдж продукти, защото знаех, че грижата за кожата трябва да е превантивна. Но по-концентрирано се насочих към козметиката, след като видях, че лицето ми наистина е загубило своя блясък. Първоначално „скочих” на безумно скъпи продукти - убедена, че те ще имат по-бърз резултат, но и толкова бързо осъзнах, че това не е точно така. С времето научих, че е важен съставът на продукта и какво се очаква той да даде на кожата. Хаотичното купуване на антиейндж или хидратираща грижа за кожата - това невинаги дава търсения резултат. И така неусетно любовта ми към здравия и свеж вид на лицето се превърна в страст и мания. Осъзнато и целенасочено започнах да търся информация за продуктите, като не разчитах само на това какво пише на опаковката. Интересувах се какви научни изследвания има за конкретната съставка, какво прави тя за кожата. Непрекъснато се ровех в независими клинични проучвания в тази посока и още по-задълбочено се информирах кое реално работи и има доказателства за това, в какво съотношение е добре да се използва и при какви състояния. Резултатът, разбира се, не закъсня и близки ме питаха как се грижа за кожата на лицето си.

Кога става видима промяната на кожата на лицето?

Грижата за кожата е пътуване, което предприемам заедно с клиента и го осъществявам с бавни стъпки, за да може той да се адаптира към новото си ежедневие. Консултирам хора, които не желаят да имат много продукти в своята рутина, нямат големи цели, а искат нещо леко, което да поддържа вида на кожата им. А другият вид услуга е абонамент за тези, на които почти им липсва яснота какво да правят, нямат време и желание да се информират по темата, но имат нужда от помощ. Те обикновено имат бръчици, петна и други кожни проблеми, а за отстраняването им има нужда от време. Затова с тях бавно и поетапно създаваме новата рутина. И не случайно е избран периодът от три месеца, защото всеки един продукт има нужда от време, за да започне да действа.

Този период е свързан и с клетките, които се обновяват за 25-45 дни - в зависимост от възрастта и индивидуалните характеристики на кожата на човек. Дори да ползваме продукти, създадени за нашата кожа, те също имат нужда от времева рамка, в която да започнат да функционират. Всяка съставка има нужда от различен период, през който напълно да разгърне своите способности. Със стриктен подбор на продуктите и след време - ефектът върху моето лице, например, стана много видим. Подобрих цвета му, изчистих петната, личеше, че кожата ми е и хидратирана. И постепенно кръгът от приятели и познати, които се интересуваха от осезаемия резултат върху лицето ми, се увеличи.

Докато в един ден три дами ми дадоха обратна връзка, че много им харесват продуктите, към които съм ги насочила, което ми даде тласък сериозно да се занимавам с треньорство. Записах се за професионални курсове, за да подплатя информацията и знанията, които имах, както и практическите си умения. Имам сертификати от курсовете и вече работя активно с клиенти, за да съм им полезна и да изградят правилната рутина, която да работи за тях.

 

Точно тези стъпки ли ви определят като Skincare Coach?

Да, това е! Треньорът е именно човекът, който ще те научи и ще те насочи в правилната посока, ще ти препоръча кои продукти да включиш в твоята рутина и кои да изключиш, съответно за целите, които си поставяш. За да изясним какви точно са целите, предоставям на моите клиенти един доста богат въпросник, който ми помага да разбера какви навици имат в ежедневието си, какви продукти използват, колко често и т.н. И на основата на тези въпроси и отговори отсреща изграждам концепцията за правилната рутина. Дори някои от въпросите да звучат сякаш са сходни, те имат за цел да разбера точно какъв тип кожа има персоната срещу мен. Защото обикновено клиентите не обръщат внимание дали имат нормална, суха, мазна или комбинирана кожа, а това е от изключително значение.

Друг важен момент е, че хората не регистрират сигналите на кожата си, а те са знак за проблем. За мен е задължително да науча повече за кожата им, за навиците им, свързани с нея, както и какви продукти използват. Нямам за цел да захвърлим всичко в кофата, напротив - старая се да разгледам настоящата рутина, да обясня защо даден продукт дразни кожата и е добре да го заменим с друг. Или да кажа, че няма проблем да продължи да ползва избрания вече крем, но ако предстои да включим ретиноиди, то тогава бих предложила да се замени при нужда с нов.