На 12 юли 1817 г. се ражда американският писател и философ Хенри Дейвид Торо, който известен най-вече с автобиографичната си книга "Уолдън" - истинска възхвала на простия живот сред природата, разказваща за изгнанието в колиба край езерото, което сам избира. Днес се навършват 202 години от рождението на Хенри Дейвид Торо, а ние отдаваме почит към живота и творчеството на една от водещите фигури в трансцендентализма с вечните му мисли.

"Вместо да се възпитава уважение към закона, по-добре да се възпитава усет за справедливост."

"Ако сте построили замъци във въздуха, работата ви не е била напразна - там им е мястото. Остава под тях да положите основите."

"Нещата не се променят; променяме се ние."

"Живей всеки сезон като последен. Вдишай въздуха, изпий питие, опитай плод и се остави на въздействието на всяко едно от тях."

"Съдете за своето здраве по това, как се радвате на утрото и пролетта."

"Избягвайте всякакви начинания, които изискват да носите нови дрехи."

"Ако човек върви уверено по пътя на мечтите си и се старае да живее живота, за който копнее, ще постигне успехи, за които не е и подозирал."

Снимка: Getty Images

"Съпричастността към Природата е свидетелство за непоклатимо здраве."

"Тръгнал ли съм да се разхождам, аз с наслада се оставям на сетивата си. Какво правя в гората, ако ще мисля за нещо извън нея?"

"Не това, което гледаш, има значение, а това, което виждаш."

"Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури, и изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това."

"Пропиляваме живота си в подробности. Опростявай, опростявай!..."