Вероятно знаете, че Франк Синатра е признат актьор, награден с „Оскар” през 1954 за филма „Оттук до вечността”. Освен това той има още два почетни „Оскара” и три награди „Златен глобус”. Музиката обаче е това, с което Синатра винаги ще бъде помнен. Безсмъртните му песни продължават да се слушат и до днес, а гласът му не може да бъде сбъркан, което обяснява и името, с което е бил известен – „Гласът”.

Днес се навършват 104 години от рождението на великия музикант, затова ще ви припомним някои по-интересни и по-малко известни факти за него.

Снимка: Getty Images

Франк Синатра е обявен за мъртъв при раждането си, но е спасен от баба си

Животът на Франк Синатра е бурен още от деня, в който е роден. На 12 декември 1915 г. майка му започва да ражда и е повикан доктор. Когато малкият Францис Албърт Синатра идва на бял свят, целият е син и не диша. Лекарят го обявил за мъртъв и отишъл да се погрижи за майка му, но в този момент се появила баба му, която грабнала новороденото и го потопила в ледена вода. Когато го извадила, бебето проплакало.

Раждането обаче оставило и друг отпечатък върху него. Тъй като лекарят използвал форцепс, за да го извадил, от едната страна на лицето му останал белег, който го притеснявал до края на живота му. При всичките си публични появи Франк гримирал лицето си, за да не се виждат следите и в повечето случаи, когато знаел, че го снимат, се обръщал на една страна, за да не би случайно белегът да се види, въпреки грима.

Арестуван е за „съблазняване”

През 1938 година Франк Синатра попада в ареста. Обвинението – „съблазняване”!

Срещу 23-годишният мъж е подаден сигнал от жена с „добра репутация”, според която младият Синатра я е излъгал, че иска да се ожени за нея, за да я вкара в леглото. След като преспали заедно, мъжът я зарязал и не желаел да изпълни обещанието си.

По-късно станало ясно, че въпросната жена всъщност вече е омъжена и обвинението било променено на „прелюбодеяние”, а по-късно изцяло снето.

От тази история на Франк Синатра му останала не само репутацията на неустоим сваляч, но и известна арестантска снимка, която често може да бъде видяна на тениски и постери в днешно време.

Това не е единственият случай в който властите са имали интерес към Франк Синатра. По време на Студената война младият мъж е бил подозиран във връзка с комунисти, а по-късно певецът попада под наблюдението на ФБР, защото организацията се притеснява, че човек с обаянието на Синатра лесно може да бъде превърнат в „следващия Адолф Хитлер”.

Франк Синатра е един от първите „тийн идоли”

Счита се, че Синатра е един от първите изпълнители, които успяват да привлекат вниманието на цяло поколение почитатели, предимно млади момичета. Днес ги наричаме „тийн идоли” и знаем, че славата им изгасва толкова бързо, колкото и започва, но в онези години невероятният успех на Франк Синатра е бил нещо невиждано. Самият той е бил изплашен по време на концертите си от оглушителния шум на тълпата.

Снимка: Getty Images

Известно ни е обаче, че част от този шум е бил манипулиран от мениджъра на Синатра, който е организирал кастинги за викане и е наемал млади момичета, които стратегически е разполагал в публиката, така че да генерира колкото се може повече шум от публиката. Останалите момичета в публиката също започвали да викат и така обаянието на Франк Синатра изглеждало много по-голямо, а феновете му много по-отдадени.

На следващата страница прочетете за провалите, любовта и четирите опита за самоубийство на Франк Синатра >>>

Няколко опита за самоубийство

Животът на певеца обаче не всякога е бил щастлив. Както вече споменахме, „тийн идолите” са временни и младите слушатели лесно прехвърлят обожанието си от един изпълнител на друг. Това се случило на Франк Синатра през 50-те години, когато изгряла звездата на Еди Фишър и Синатра останал на заден план.

Един ден, докато се разхождал из Ню Йорк, музикантът минал покрай концертна зала, в която щяло да има концерт на Фишър. Отред имало стотици млади момичета, които викали и се вълнували за концерта. Това толкова натъжило Франк Синатра, че той веднага се прибрал в апартамента си и опитал да се задуши с газ от фурната, но за щастие бил открит от мениджъра си, който спасил живота му.

Франк Синатра опитал да се самоубие още три пъти след това, като останалите опити били свързани с огорчението му от брака му с актрисата Ава Гарднър.

Франк Синатра се е женил четири пъти

До края на живота си Франк Синатра остана секссимвол за милиони жени по света, а и до днес има такива, които въздишат, че вече не се раждат мъже като него.

Снимка: Getty Images

Първата си съпруга Франк Синатра среща в края на 30-те години и се жени за нея през 1939 г. Двамата с Нанси Барбато остават заедно до 1951 г., но през това време Синатра има връзка с много други жени. Франк и Нанси стават родители на три деца.

Снимка: Getty Images

През 1951 г. Франк се жени за суперзвездата Ава Гарднър, но бракът им никак не е щастлив. Двамата редовно се карат, често пъти на публични места и заради славата им връзката им е коментирана от всички. Двойката се разделя през 1953 г., а през 1954 започва процедурата по развода им, която продължава до 1957 г.

Снимка: Getty Images

Следва много кратък брак (по-малко от година) за актрисата Миа Фароу, която по-късно става приятелка на режисьора Уди Алън.

Снимка: Getty Images

През 1976 г. Синатра среща модела Барара Маркс и двамата се женят същата година. Барбара и Франк остават заедно до смъртта му през 1998 г.

Франк Синатра не харесва две от най-известните си песни

Песента „My Way” на Франк Синатра съществува в повече от 60 версии и е една от песните с най-много кавъри. Самият певец обаче никога не я е харесвал.

Снимка: Getty Images

Още по-лошо е било отношението му към хита „Strangers in the Night”, за която музикантът казва, че е пълен боклук, въпреки че е любима на толкова много хора.

Погребан е с кутия цигари и бутилка уиски

Когато умира, близките на Франк Синатра го изпращат в отвъдното с някои от любимите му удоволствия в този свят. Музикантът е погребан с кутия цигари, запалка и бутилка „Jack Daniels”.

Снимка: Getty Images

Музикантът умира на 82 години от сърдечен удар. В последните му мигове до него са съпругата му Барбара и децата му. Ако беше жив, Синатра днес щеше да навърши 104 години, което е забележителна възраст, но въпреки това нямаше да е най-възрастният жив актьор на света. Ето кой щеше да е по-стар от него: