Със сигурност книгата му „Ветровете на зимата“ ще стане една от най-продаваните книги на света (а може би и най-продаваната)… ако изобщо някога бъде завършена. Джордж Р. Р. Мартин, който днес навършва 71 години, е един от най-популярните писатели и може би най-обичаният автор на фентъзи, след великия Толкин. На рождения му ден нека си припомним някои по-интересни неща за автора на поредицата „Песен за огън и лед“, която се превърна в един от най-феноменалните сериали на всички времена.

От почитател на комикси до писател милионер

Джордж Мартин не се срамува да признае, че като е бил тийнейджър е бил вманиачен по комикси. Всъщност първото му публикувано нещо, което е написал, е точно фен писмо до създателите на любимия му комикс, които са отпечатали писмото в един от броевете.

Умът на Джордж Мартин винаги е летял към други планети и други светове и още тогава е мечтаел да стане писател. Първите му опити обаче не са много успешни и затова той се насочва към телевизията, където става сценарист на популярния фантастичен сериал „Зоната на здрача“.

Снимка: Getty Images

Малко по малко литературната кариера на Джордж Мартин започва да се развива. До 1996 писателят има публикувани няколко романа и сборници с фантастични разкази и хорър. По това време му хрумва и идеята за „Песен за огън и лед“, която първоначално е замислена като кратък разказ, после като новела, след това роман, трилогия, а днес вече се очаква поредицата да е съставена от 7 книги (5 от тях са написани).

Книгите от поредицата „Песен за огън и лед“ се различават от типичното фентъзи и не успяват веднага да станат много популярни. Въпреки това романите печелят сравнително много изключително вманиачени почитатели, сред които са сценаристите Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс. Двамата се срещнали с Джордж Мартин и споделили с него идеята си да превърнат „Песен за огън и лед“ в телевизионен сериал. След 4 часово обсъждане, писателят им задал въпроса коя според тях е майката на Джон Сняг (една от големите мистерии в романа). Отговорът им толкова много го впечатлил, че се съгласил да им повери творбата си.

Джордж Мартин със създателите на сериала
Снимка: Getty Images

Първият сезон на сериала „Игра на тронове“ (това е заглавието на първата книга от поредицата) излезе през 2011, след което популярността книгите започна само да расте. Телевизионната поредица не е най-скъпата на HBO, нито най-провокативната, но въпреки това задържа вниманието на милиони зрители по целия свят.

Скромният милионер

Сериалът „Игра на тронове“ и книгите от поредицата „Песен за огън и лед“ носят десетки милиони долари на Джордж Мартин всяка година, но писателят отказва да живее разточително. Да, позволил си е някои неща, като например своя кула-библиотека, в която съхранява колекцията си от книги и на върха на която се намира офисът му, но като цяло избягва излишно да демонстрира богатството си.

Говори се, че милионерът Джордж Мартин все още кара старата си кола Mazda и работи на компютър с операционна система DOS и програма за текстообработка от 1980 г.

Дългото чакане на „Ветровете на зимата“

Да си фен на Джордж Мартин обаче има и един голям недостатък – дългото чакане. Някои читатели отправиха критики към писателя, че е направил твърде голяма пауза (6 години) между четвъртата и петата книга от поредицата. Сега това вече не изглежда толкова страшно, като се има предвид, че очакваме шестата книга вече 8 години и все още няма изгледи да я видим скоро по книжарниците. „Ветровете на зимата“ определено ще остане в историята като една от най-очакваните книги в историята.

Джордж Мартин с екипа на „Игра на тронове“
Снимка: Getty Images

За времето, в което чакахме шестия роман, бяха заснети 8 сезона на сериала и историята беше завършена за телевизията по начин, който само в общи линии отговаря на това, която предстои да прочетем в книгите. Междувременно Мартин се захвана с още няколко странични проекта, което само дразни феновете. Мнозина дори се съмняват, че книгата някога ще бъде завършена, тъй като писателят е наредил всичките му записки и недовършени неща да бъдат унищожени след смъртта му, за да не може друг да претендира, че е завършил неговата книга.

 

Прочетете още какво е взел Джордж Р. Р. Мартин от реалната история на света и как Толкин го е вдъхновил да започне да убива най-любимите персонажи в книгите си >>>

Джордж Р. Р. Мартин черпи вдъхновение не толкова от фентъзито, колкото от историческите романи

Човек би предположил, че Мартин е фен на фентъзито и няма да сгреши. Не този жанр обаче го е подтикнал да започне да пише романите за Вестерос. Колкото и да е обичал фантастичното, най-голямата страст на Джордж Мартин са историческите романи.

Но в тях има един проблем, както самият той казва – никога не можеш да изненадаш читателите с мащабни събития:

Авторите на фантастика имат свобода, която авторите на исторически романи нямат. Аз мога да изненадам своите читатели като убия краля или някой важен персонаж, но съдбата на кралете и завоевателите от реалния свят е в историческите книги – знаем кой ще живее и кой ще умре още преди да сме отворили романа.

Джордж Р. Р. Мартин

Така писателят е решил да напише „историческа“ книга за измислен от него свят. За да е по-привлекателен разказът е добавил дракони, зомбита и магии, но ако погледнем отвън тях, ще видим, че в основата на „Песен за огън и лед“ стои история за политически интриги и сблъсъка на култури и цивилизации.

Най-важното, което Джордж Мартин е взел от Дж. Р. Р. Толкин

Има един елемент от култовата книга „Властелинът на пръстените“, който е станал основополагащ за цялото творчество на Джордж Мартин – смъртта на Гандалф в „Задругата на пръстена“:

Изведнъж Гандалф беше мъртъв! Не мога да опиша ефекта, който имаше това върху мен, когато четох книгата на 13 години. В момента, в който убиеш Гандалф, съспенсът от всичко, което следва, става многократно по-голям, защото сега всеки може да умре. Това се отрази и в моето писане и в готовността ми да убия персонаж изневиделица.

Джордж Р. Р. Мартин

Снимка: Getty Images

Разбира се, който познава историята във „Властелинът на пръстените“ знае, че Гандалф не остава мъртъв - за разлика от повечето персонажи на Мартин, които, убити веднъж, никога повече не се съживяват. Една от причините „Песен за огън и лед“ да има такъв ефект е, че още в първата книга от поредицата централният персонаж е обезглавен. В друга сцена, по-напред в историята, доста от главните герои са избити.

Историята, която никога няма да свърши

Тъжно е, разбира се, че вероятността книгите да не бъдат довършени е толкова реална, но хубавото е, че Джордж Мартин създаде един свят, който никога няма да умре. Сериалът „Игра на тронове“ приключи, но това не е последното, което виждаме от Вестерос. HBO вече работят по два сериала, които са предистория, а са планирани още три след това.