От всичките 114 лауреати на Нобеловата награда за литература, само 14 са жени. На 22 октомври 1919 г. се ражда една от тях - британската писателка Дорис Лесинг, носителка на престижното отличие през 2007 г. Дорис Лесинг е и най-възрастният лауреат на Нобелова награда за литература, като е отличена на 88 години.

Дорис Лесинг е родена в Керманшах, Персия (днешен Иран), но е израснала в Южна Родезия (Зимбабве) - британска колония, в която семейството й заминава с надеждата да забогатее, когато е на 6-годишна възраст. Прекараните години в Африка са кошмарни за Лесинг, а нещастното детство в сред причините да започне да пише, разказвайки за културната пропаст в отношенията между колонизаторите и африканците. Напуска Черния континент през 1949 г. и заминава за Лондон, където започва живот на писателка - издава над 30 творби, а творчеството й е изключително многообразно.

Дорис Лесинг напуска света на 94-годишна възраст на 17 ноември 2013 г. в Лондон, Великобритания. Днес се навършват 9 години от смъртта на британската писателка, а ние почитаме живота и литературното й наследство с избрани цитати от "Лято преди залеза", "Петото дете" и други произведения.

Снимка: Getty Images

"Всеки роман разказва някаква история, но животът не е история, а по-скоро е безформена купчина случки."

"Жените са толкова страхливи, защото дълго време са били наполовина робини. Малко са жените, готови да защитават това, което наистина мислят, чувстват, знаят, пред мъжа, когото обичат."

"Всяка изминаваща минута е още един шанс всичко да се измени."

"Тя изобрази на лицето си вежлива усмивка, зад която - като зад хубав параван - можеше да мисли за нещо съвсем свое."

"Леглото е най-доброто място за четене, размишляване и безделие."

Снимка: Getty Images

"Колкото и щателно двама души да се избират един друг, те никога не могат да бъдат всичко един за друг."

"И ето че неочаквано ставаш жена на средна възраст. Ти си анонимна. Никой не те забелязва. Изведнъж се сдобиваш с удивителна свобода - свободата на невидим човек."

"Мъжът никога нищо не иска от жената. Е, понякога иска всичко, но само за толкова време, колкото му е необходимо."

"Не ви ли се струва, че има нещо ужасно в това двама възрастни да прекарат целия си живот един до друг като сиамски близнаци?"

"Ти търсиш мъж, който да знае отговорите на всички проклети въпроси и да може да ти каже - прави това, прави онова. Но такова животно на този свят не съществува."

"Няма нищо ненормално в това, че майката не обича детето. Непрекъснато го виждам. За съжаление."

Вижте повече за Нобелова награда в следващото видео: