LadyZONE.bg: Какво е за вас успехът?
Дарина Такова: Успехът е това, което те кара да се усмихваш, да се чувстваш пълноценен и най-вече, успех е това, което правиш да остава диря след теб. Успех е да намериш своята житейска пътека и да не се луташ. Да родиш децата си и да създадеш семействo. Да изградиш свой дом и уют. Да имаш малко, но верни приятели. Да бъдеш силен в професията си, да останеш със своето „малко” в историята, да си полезен на обществото с това, което правиш. Да си смел, за да говориш открито, да рискуваш да казваш своята истина, дори това понякога да засяга хора, цели кръгове от души, дори цяла система. Успехът не е само материална ценност, но и духовно състояние. Успехът е усещане за щастие и хармония.

LadyZONE.bg: По време на вашата презентация, определихте случилото се* с вас като един друг вид „смърт” – чувствате ли се преродена? Какво бихте казала на тези жени, които претърпяват подобен житейски катаклизъм.
Дарина Такова: Да, чувствам се преродена и не само. Възприемам, случилото се като подарък, за който съм благодарна! Това, което можеше да ме смаже, ме накара да бъда по-силна, по-умна и умела, по-мъдра и устойчива, още по-независима и най-вече, научи ме да оценявам всичко, което имам. Научих се да живея активно и смислено в настоящето, да не оплаквам миналото и да не се страхувам от бъдещето. Научих се да не се оплаквам за глупости, да бъда твърда и постоянна в оптимизма си. Усетих, че мечтите не са нещо имагинерно. Те са реалност, чудесата също. Необходимо е да превърнем всичко това в действие и така усещаме реалността на твърдението, че човешкият потенциал е неограничен.
На жените, които претърпяват житейски катаклизъм мога да кажа: Не оставайте нито миг в зоната на отчаянието и на оплакване на съдбата си. Не живейте в ролята на жертва и никога не задавайте въпроса "защо точно на мен". Драматичните житейски ситуации не се случват, защото някой ни наказва, напротив! Това са силни знаци свише, че ние може да се справим, а отвъд страданието стои пространство, в което можем да бъдем личности без лимит на развитие и реализация. Който успее да премине през катарзис и да преживее трансформация, се превръща в свободна, независима, любяща и осъзната личност.

*Б.ред. Преди години Дарина Такова претърпява хирургическа интервенция, която уврежда необратимо гласна струна. Оттогава тя не пее. 

LadyZONE.bg: Какво Ви научи случилото се? Променихте ли се?
Дарина Такова: Научи ме на смирение, но не и на примирение.
Научи ме на приемане, на търпение.
Научи ме да мисля, да си задавам въпроси и да търся своите отговори.
Научи ме да бъда благодарна.
Научи ме да отсявам ненужни контакти и да разпознавам бързо кой е с моята вибрация, кой е истински партньор и кой случаен минувач.
Научи ме да отдавам себе си на другите, разбирайки колко е важен този акт на всеотдайност.
Научи ме да не приемам нищо в живота си за даденост, а да работя и полагам грижи за всичко, което притежавам.
Промених се драстично.
За да преодолея кризата трябваше да се разделя рязко с всичко, което ме определяще, което ме свързваше с образа на "примадона".
Преди в огледалото виждах декоративния образ на красавицата-център на внимание и елемент от панаира на суетата. Сега в огледалото виждам истинската си същност, това, което съм аз, а не конструирания от тази суетата образ...

LadyZONE.bg: Разкажете ни повече за фондацията Ви?
Дарина Такова: Фондацията е на мое име, за бъде разпознавана дейността ѝ в оперния свят в широк мащаб.
Фондация "Дарина Такова" сме аз и моята дъщеря Мила. Тичаме по срещи, пишем проекти, поддържаме комуникация с партньори от целия свят. Фондацията са и всички тези колеги и партньори, които ни протягат приятелска ръка и идват на драго сърце заедно с всички млади оперни певци, които се нуждаят от обучение и специализация.
Фондацията е един жив организъм и всички, които приемат мисията ни като лична, са част от нея и я движат със силата на намерението. Дейността ни е изцяло филантропска. За съжаление, пари се намират трудно, българският бизнесмен трудно разбира важността на това да се спонсорира изкуството и още по-трудно - колко е важно да се помага на младите в това изкуство. Няма традиция, няма потребност, няма и кой знае какъв обществен отзвук, който да насочи вниманието на финансово потентните българи към една такава идея. А тя, която ние реализираме е да осигурим тази специализация, от която младите артисти имат нужда тук, у нас, с най-блестящите звезди на световната опера, които освен това са големи и доказани учители. Да получат всичко това без да се лутат по света, което така или иначе малцина могат да си позволят поради непосилните финансови условия.
Младите трябва да знаят, че нищо не идва даром, че инвестицията в себе си е нещо изключително важно, но и че когато до теб има някой, който е повярвал в твоето чудо, успяваш да насочиш потенциала си не в броенето на стотинки, а в разгръщането на таланта си до максимални измерения. За мое огромно съжаление, всички тези неща се случват и се научават извън и въпреки образователните институции за класически музиканти в България. Там ситуацията е не просто тревожна, тя е скандална. И единственият начин щетите от тях да бъдат неутрализирани, е създаването на мрежа от алтернативна дейност на осезаемо по-високо ниво.
Това вече се случва у нас. Ние имаме нужда от сериозна и константна финансова подкрепа, за да се сведат до символични таксите за участие в майсторските класове. При адекватна подкрепа, проектите на фондацията са без граници.
Искам да идват певци от цял свят, да каним когото си пожелаем, да имаме съпътстващи големите събития-курсове, лекции и срещи с големи имена. Да правим цели опери и концерти с оркестри, звездите-учители да пеят с младите и така нашата публика да се среща с тяхното сюблимно изкуство. Помагайки на младите ще създадем нова култивирана певческа генерация, конкурентно способна на високите изисквания в професията. В същото време ще радваме публиката и не на последно място, ще се говори отново за България като център на голямото оперно изкуство.
Моята дейност има нужда не само от финансова, но и от морална подкрепа.
Необходимо е сътрудничество с всички оперни театри в страната, както и с техните оперни директори, които имат полза да обновяват певческите си състави, давайки шанс за изява и трупане на опит на младите хора. При един солиден бюджет ще имаме възможност да каним директори на известни импресарски агенции, както и да лансираме отделни талантливи певци, финансирайки тяхно участие на големи интернационални конкурси, майсторски класове, прослушвания и концерти. Искрено го желая, но го искам за младите и за България.

 LadyZONE.bg: Какво мислите за „случайните неща” и другите, водещи се „писани”? Какво е според вас случилото ви се?

Дарина Такова: Няма случайни неща! Всичко и всички сме част от една вселенска програма.
Писаното е категорично и ние самите ги подписваме тези договори.
Знам, че звучи шантаво, но е така.
Аз не вярвам, аз го знам.
За да спася себе си физически и умствено, минах през дълга върволица от духовни практики и литература. Много от тях са плява, в този процес на търсения самите ние се учим да пресяваме, да филтрираме и в крайна сметка да създадем своя собствена вяра.
Поне с мен се получи така.
Отворена съм за всичко.
Съмнявам се във всичко, но си давам възможност да го преживея.
Не вярвам на хорските приказки и проповеди, но съм толерантна към тях.
С всеки изминал ден се чувствам все по стабилна...
Успехите ме карат да съм сигурна, че съм направила точните избори и вървя по правилния път.
Случилото се с мен е урок и заземяване.
Благодарна съм!

LadyZONE.bg: Какво за вас представлява участието Ви в TEDxMladostWomen?
Дарина Такова: За мен е чест, че бях поканена да споделя своята история и че тя се приема като полезна и влиятелна за обществото. Преживяването бе силно, разтърсващо, уникално!

LadyZONE.bg: По какъв начин ще продължите започнатото на дадената конференция?
Дарина Такова: Част от моята мисия, освен да помагам на младите оперни певци, е чрез моята лична история да ги накарам да разберат колко е важно да се съхраняват, да бъдат умни и търпеливи в дългия процес на обучение и изява, да познават своя скъпоценен инструмент - гласът, който не е даден завинаги и е безкрайно уязвим. Да се научат да пеят красиво и правилно и да го пазят като зеницата на окото си. Гласът и пеенето са специален Божествен дар. Ние певците сме специални, но за да се осъществим като такива, трябва да инвестираме в живота си в тази професия. За да се превърне тя в изкуство...
Искам да се чува за операта и оперните певци на България от широка маса хора.
Това, което правя чрез моята фондация е дейност в световен мащаб. Бих искала тя да получава широка подкрепа у нас, защото е лице и престиж за страната ни.

 LadyZONE.bg: Моля, довършете изречението: Животът е...

Дарина Такова: Много просто устроен. Разликата между мечтата и плана е, че планът има краен срок. Животът е наш, за да го живеем активно и да приемаме всяка ситуация като радостно предизвикателство. Грешката ни е, че очакваме нещо да ни се случи и то да ни направи щастливи! Не можем да променяме другите, но можем да променим света, променяйки себе си и развивайки непрестанно личността си. Животът е действие.

LadyZONE.bg: Какво е да си жена в България (2015?)
Дарина Такова: Аз съм жена на света. Така мисля и така живея. Да бъдеш жена в България е голямо и полезно предизвикателство. Жената в България е в постоянно състояние да доказва себе си и това, че нейната мисия е адекватна, а не някаква налудничава проява. Непрекъснато се сблъсквам с хора, които ми казват, че това, с което се занимавам няма никакъв смисъл. У нас не само на жените, но и на всички хора с визионерски подход им казват, че това е труд без радост. Трудно се чупи статуквото. Смелите идеи рядко се възприемат от закостенялото и старомодно общество. Когато се появи човек с размах, смел и модерен начин на мислене, обикновено го обявяват или за луд, или за егоцентричен или перач на пари. За съжаление в чужбина, където тези неща са нормални, има едно голямо наслагване в културен и социален аспект, което в България по една или друга геополитическа причина, или се е се случва с грандиозно забавяне, или изобщо не се осъществява. Това за съжаление не се отнася само за жените на България, отнася се за почти всеки, дръзнал да превърне мечтата си в план

LadyZONE.bg: Ако можете какво бихте променила в оперния микрокосмос, където (цитирам) „някои неща е по-добре да се премълчават”?
Дарина Такова: За съжаление повече се премълчават политическите и бизнес условия в оперния микрокосмос, отколкото условията за съхраняване на интимния свят на здравето и психиката на оперния певец. За щастие, все повече мои колеги, артисти от големите измерения на тази професия, се доближават до младите, за да им дадат "ноу хау" за професията. По-малко се говори за това как дори най-големите звезди се превръщат в жертви и "оръжие" в ръцете на едни гигантски машини за пари и политическо надмощие. Ние, колкото и деликатни, раними и с богат емоционален свят (като всеки артист) всъщност сме войници в една огромна система на агенти, директори на театри, звукозаписни гиганти и др. В един момент, изкуството минава на заден план. Затова често казвам, че много колеги работят, но малко правят кариера в истинския смисъл на думата, по начина, по който големите звезди на 70-те го правеха, например.

LadyZONE.bg: Според вас какво кара хората да приемат някои души или неща за даденост? Как можем да преборим това мислене?
Дарина Такова: Липсата на осъзнатост. Преминаването на режим "автопилот" в ежедневието. Това ни превръща в инертни и роботизирани индивиди. На всички житейски нива има дефицит на концентрация, целенасоченост, отдаденост във всичко, което вършим. Главите ни препускат хаотично и ние ги следваме. Има един принцип в духовните практики- да умееш да уловиш паузата между две мисли. Така се озоваваш в една нулева точка на концентрация и повишено внимание, която се нарича "полето на всички възможности". Когато успееш да отвориш потенциала на вътрешния си поглед върху живота, успяваш да оцениш по достойнство всичко в него. Тогава няма дадености. Има безусловна любов и изключително висок коефицент на полезна дейност. В годините аз интегрирах това в ежедневието си, защото искам да бъда максимално полезна за себе си и за своя професионален микрокосмос.