През 1963 г. лекарите казват на 21-годишния Стивън Хокинг, че му остават не повече от две години живот. Въпреки мрачните прогнози, младият мъж продължи да се бори, превърна се в световнопризнат учен и доживя до 76 години, а когато почина, вече беше променил представата ни за света и за космоса. Ако беше успял да издържи още малко, днес щеше да навършва 78 години.

Преди обаче да се превърне в легенда сред учените и в попкултурата, Стивън Хокинг е бил просто един изключително умен младеж, който е научил, че животът му най-вероятно ще приключи, преди да е имал възможност да постигне нещо. Съвсем естествено това го обезсърчило и младият мъж се затворил в стаята си, по цял ден слушал Вагнер, четял научна фантастика, наливал се с алкохол и дори не помислял да върши някаква работа. Когато излизал с колата си, карал бързо и без да се съобразява с пътната обстановка, тъй като не го било грижа дали ще живее или ще умре малко по-рано от предвиденото.

От това състояние го измъкнала приятелката му Джейн Уайлд, която по-късно станала негова съпруга. Тя му вдъхнала сили да се вкопчи в живота и в науката. Всичко това може би ви е известно благодарение на филма „Теория на всичко“, който беше един от най-успешните филми през 2014 г., а през 2015 г. донесе награда „Оскар“ на Еди Редмейн, който изпълни ролята на Хокинг. Създателите на филма обаче са избрали да смекчат някои подробности от за брачния живот на Хокинг и за трудностите, които е изпитвала съпругата му, когато е трябвало да се грижи за него.

Възможна ли е любовта, когато съпругът ти е изцяло зависим от теб

На Джейн ѝ отнема известно време, за да пробие първоначалната съпротива на Стивън Хокинг и да го убеди, че заслужава да бъде обичан и да живее нормално, поне доколкото е възможно с амиотрофична латерална склероза. Това заболяване почти винаги води до парализа и смърт.

Двамата се женят през 1965 г. година, въпреки неодобрението на родителите на Хокинг. Когато Джейн се среща с майката на Стивън, тя ѝ заявява, че младата жена никога няма да стане част от семейството. Бащата на гения е по-практичен – посъветвал бъдещата си снаха бързо да забременее, защото животът на мъжа ѝ ще бъде кратък.

Не желаех малкото ми оптимизъм да бъде разрушен от мрачни пророчества. Отговорих, че обичам Стивън толкова много, че нищо не би могло да ме спре да се омъжа за него.

Джейн Уайлд Хокинг

Бракът дал на Стивън Хокинг нещо, за което да живее. След като имал семейство, което да издържа, той трябвало да си намери работа и това го насърчило да започне да се занимава по-усърдно с научната си дейност и с докторантурата си.

Първите две деца на Стивън и Джейн се появили сравнително скоро – през 1967 се родил Робърт, а през 1970 Луси. Третото им дете, Тимъти, се появил на бял свят чак през 1979, доказвайки, че бащата на Хокинг, а и докторите, не били прави да го отписват толкова бързо.

История, подходяща за филм и то такъв, който да спечели „Оскар“, две награди „Златен глобус“ и три награди на БАФТА. Но животът не е филм и след излизането на „Теория на всичко“ Джейн сподели, че бракът със Стивън Хокинг не е бил лесен и в много отношения филмът е смекчил и омаловажил трудностите, през които е минала.

Снимка: Getty Images

Младата жена е трябвало да се грижи не само за децата си, но и за съпруга си. Често се е случвало с едната си ръка да носи дете, а с другата да крепи Стивън, който е отказвал да седне в инвалиден стол, докато не е станало напълно наложително, а след това Джейн е трябвало да го храни, да го къпе и да го облича. В един момент е осъзнала, че чувствата ѝ към него не са като не жена към мъж, а като майка към дете.

Неговият стоицизъм ме изпълваше с вина всеки път, като си помислех да се оплача дори за най-малкото нещо. Бях оставена съвсем сама да се справям с емоционалната тежест да се грижа за две деца без чужда помощ и в същото време за сериозно болен човек, който си отиваше пред очите ми.

Джейн Уайлд Хокинг

На следващата страница можете да прочетете как приключва първият брак на Стивън Хокинг и за кого се жени след това>>>

През 1977 г. Джейн се запознава с вдовеца Джонатан Хелър Джоунс, с когото имат много общи интереси. След известно време приятелството им прераства в нещо повече. И след като разбрал за това, вместо да се възпротиви, Стивън Хокинг дал разрешение връзката между жена си и другия мъж да продължи, стига да е дискретна и да не вреди на тяхното семейство и децата им.

Обичах Джонатан, но също така обичах и Стивън. Не виждах алтернатива, освен да продължа така, защото се бях отдала на Стивън и не мислех, че ще може да се справи без мен. Исках той да продължава да върши изумителната си работа и исках децата ми да имат стабилно семейство, затова продължихме така. И дълго време живяхме в хармония.

Джейн Уайлд Хокинг

Не е ясно какво точно се е променило в отношенията им, но в началото на 90-те години Стивън и Джейн се развеждат. Според някои е възможно причината да е славата, която физикът печели почти изведнъж, след като публикува книгата си „Кратка история на времето“.

Беше се появил някой, който беше готов да го боготвори. Ден след ден ми ставаше все по-ясно, че усмивките му и интересът му бяха запазени само за Илейн.

Джейн Уайлд Хокинг

Илейн Мейсън е една от медицинските сестри, които са се грижили за Хокинг. През 1995 г. той се жени за нея. През 1997 г. и Джейн се омъжва повторно и официално заживя с Джонатан Хелър Джоунс.

Животът на Хокинг след приключването на първия му брак

И досега никой не може да каже със сигурност какъв е бил вторият брак на Хокинг. Тъй като ученият вече се е превърнал в звезда (буквално е сравняван с рок звездите от 80-те), почитателите му искат да разберат повече за личния му живот. В жълтите вестници се появява информация, че втората му жена е упражнявала тормоз върху безпомощния си съпруг и въпреки, че Стивън Хокинг отрича тази информация, полицията започва разследване.

Стивън Хокинг и втората му съпруга
Снимка: Getty Images

Заключението на разследващите полицаи е, че няма никакви доказателства за какъвто и да е било тормоз и бракът на Хокинг продължава до 2006 година. Не е ясно, каква е причината за развода, макар и да има непотвърдена информация, че Стивън Хокинг е имал връзка с друга жена.

Стивън Хокинг не се жени никога отново и за съжаление губи връзката с първата си съпруга и децата си за доста време. Чак след излизането на филма „Теория на всичко“ през 2014 г. Стивън и Джейн започват да се срещат отново, а ученият оправя отношенията си с децата си.

Стивън Хокинг и Джейн Уайлд заедно с Еди Редмейн и Фелисити Джоунс, които изпълняват техните роли в "Теория на всичко"
Снимка: Getty Images

През 2018 година големият астрофизик почина и беше изпратен от първата си съпруга и децата си. Постиженията на Стивън Хокинг имат изключително значение за целия свят и името му заслужено ще остане в историята на физиката. Не по-малко интересна е обаче и личната му история, която не е като излязла от приказка, но е доказателство за многото лица на любовта.