Много често ще чуете да наричат актьора Чарли Шийн „Чичо Чарли“ и причината за това е ролята му в култовата комедия „Двама мъже и половина“. В сериала Шийн играе пристрастен към алкохола, наркотиците и секса милионер, което много точно отразява начина, по който хората виждат образа на популярния комедиен актьор. Истината обаче е, че преди да се отдаде на комедията и преди да попадне в капана на наркотиците и безразборния секс, Чарли Шийн, който днес навършва 55 години, започва кариерата си в един от най-култовите военни филми на всички времена.

Животът на Чарли Шийн е една непрекъсната въртележка от успехи, грешни избори и опити за изкупление.

Със семейство като неговото, актьорската кариера на Чарли Шийн е била предопределена

Карлос Еставес е син на Рамон Херардо Антонио Естевес и актрисата Джанет Темпълтън. И макар имената на Карлос и Рамон вероятно да не ви говорят нищо, това всъщност са двама от най-известните актьори в Холивуд. За да има повече шансове в кариерата си, Рамон Еставес променя името си на Мартин Шийн, а когато започва своята кариера, синът му се кръщава Чарли Шийн.

Чарли Шийн през 1984 г.
Снимка: Getty Images

Първата роля на Чарли Шийн е във филма „Червена зора“ – класиката от Студената война, която разказва за съветска атака на американска територия. Макар и в никакъв случай да не е сред най-забележителните филми, „Червена зора“ се превръща в култ за почитателите си и вдъхновява третия сезон на популярния сериал „Странни неща“.

Две години по-късно Чарли Шийн получава и първата си по-голяма роля – във военната класика на Оливър Стоун „Взвод“. Снимките на филма са изтощаващи и Шийн, който вече е тръгнал по пътя на пристрастяването, копнее за алкохол и наркотици. Това е доказателство, че е наследил не само таланта от баща си, но и вредните му навици, тъй като е известно, че Мартин Шийн почти през цялото време е бил пиян по време на снимките на „Апокалипсис сега“. За щастие до Чарли е добрият му приятел Джони Деп, който му помага да устои на изкушението. По-късно и двамата се предават и целият им живот е белязан от наркотиците.

Успехът на „Взвод“ отваря много врати за Чарли Шийн и Оливър Стоун отново го избира за свой филм, макар, че никак не е било лесно да се работи с някой като Шийн – претенциозен и неуправляем.

Снимка: Getty Images

През 90-те години Чарли Шийн започва да играе в комедии и успехът на пародията „Смотаняци“ затвърждава образа му на един от най-забавните актьори в Холивуд. Първоначално Шийн не е щастлив от този факт, тъй като иска да продължи със сериозното кино. Той дори променя името си на Чарлз, но съвсем за кратко, преди да прецени, че именно в комедията е мястото му.

Снимка: Getty Images

В началото на 21-и век Чарли Шийн слиза от големия екран, за да участва в сериали. Той става част от последните сезони на сериала „Шеметен град“, който продължава до 2002 г., а през 2003 получава и ролята, която го прави един от най-богатите, но и най-нежелани актьори в телевизията – чичо Чарли.

Снимка: Getty Images

„Двама мъже и половина“ и грозният край на един от най-обичаните комедийни сериали

В сериала „Двама мъже и половина“ Чарли Шийн играе милионера Чарли Харпър, който подслонява „за кратко“ брат си и сина му. Ситуационната комедия бързо става един от най-големите хитове по телевизията.

Успехът обаче допълнително насърчава лошите навици на актьора, който се отдава на безразборен секс и злоупотреба с алкохол и наркотици. За почитателите му образите на актьора Чарли Шийн и на чичо Чарли стават напълно неразделни.

Арестантска снимка на Чарли Шийн от 2009 г.
Снимка: Getty Images

8 години по-късно Чарли Шийн вече е един от най-известните актьори в телевизията, а и един от най-високоплатените. Шийн получава близо два милиона долара за всеки епизод на ‚Двама мъже и половина“.

2012 г. обаче се оказва преломна за актьора, който вече е опасно пристрастен към редица вещества. През тази година той три пъти неуспешно се подлага на рехабилитация, а публичните му изяви са свързани с грозни прояви и необмислени изказвания.

Актьорът атакува в медиите създателя на „Двама мъже и половина“ Чък Лори и обвинява Уорнър, че не му плащат достатъчно – според него двата милиона на епизод са малко, като се има предвид колко успешен е сериалът.

Снимка: Getty Images

В резултат на това през 2012 г. договорът на Чарли Шийн е прекратен предсрочно и героят му е изхвърлен от сериала по-възможно най-лошия начин – новият сезон започва с разговор между останалите герои, в който става ясно, че чичо Чарли е умрял, прегазен от влак и (вероятно) убит. На негово място влиза актьорът Аштън Къчър.

Къчър не успява да запълни обувките на Чарли Шийн и нивото на сериала спада толкова рязко, че някои от актьорите призовават феновете де не гледат последния сезон, за да останат с добри спомени от сериала.

В крайна сметка „Двама мъже и половина“, един от най-големите хитове в историята на телевизията, приключва безславно през 2015 г.

И макар да започва кариерата си повече от добре, за голяма част от публиката Чарли Шийн е най-известен със скандалите около себе си. Не само с изхвърлянето му от „Двама мъже и половина“, но също така подозренията, че е прострелял бившата си приятелка и признанието, че е ХИВ позитивен. За тези неща може да прочетете на следващата страница >>>