Тя е успяла и щастлива жена. Успяла, защото винаги е знаела какво иска от живота. И щастлива, защото обича това, което прави. За себе си твърди, че има какво да се желае още, но именно това я прави достойна за думата "успешна". Вътрешната й потребност да развива себе си непрекъснато, да надгражда нови и нови качества, я превръщат в смела, упорита и успешно реализирана в любимото й поприще дама. Тя е арх. Боряна Грънчарова. Работи като архитект-проектант в архитектурно бюро "Евроарх-2000". Това е малко ателие, което се занимава с проучвания, архитектурни консултации, комплексно проектиране и интериорен дизайн. Проектите са предимно в областта на еднофамилните и многофамилни жилищни сгради, вили, постройките в популярно голф-селище край морето, както и цялостен интериорен дизайн на жилища. Може да се запознаете с тях по-отблизо, ако посетите Facebook страницата на фирмата: Evroarh-2000.

С арх. Грънчарова си говорим за успеха, за живота в България, както и на още други интересни теми, свързани с интериорния дизайн и красивите неща:

В какво се състои работата на един интериорен дизайнер?
Според мен работата на интериорния дизайнер се състои най-вече в създаването на хармонична среда за хората. Това означава всяко пространство да бъде индивидуализирано спрямо конкретния човек с неговите потребности, мироглед, емоционалност и психология. Главната цел според мен е обитаващият дадено жилище например да бъде в хармония със себе си и заобикалящата го среда, да живее в уютна и предразполагаща атмосфера. И ако архитектът е допринесъл за това, значи си е свършил работата.

Как би дефинирала понятието "успех"?
Някъде прочетох, че успехът означава да постигнеш това, което искаш, а щастието е да харесваш това, което си постигнал. Допадна ми тази мисъл, защото за мен успехът е относително понятие. Може да се отнася за всеки аспект от живота на някого. Успехът има различни измерения и те са в пряка връзка с конкретната цел, която сме си поставили в даден момент. Според мен, най-общо казано, успех е, когато имаш вътрешна нагласа за успехи, за щастлив и хармоничен живот, удовлетворен си от постигнатото и си благодарен за това, което имаш.

На какво са те научили трудностите?
Може би да вярвам в собствените си сили и да давам всичко от себе си. Да се опитвам да не допускам негативни мисли.

Имаш ли си любим стил на обличане и кой е той?
Любимият ми стил, макар и да звучи банално, е спортно-елегантният, но с достатъчно женствени елементи.

Любим предмет?
Може би няколко бижута – две колиета, пръстени...

Снимка: Личен архив

Любими дизайнери и марки?
Не мога да посоча конкретни марки за мои фаворити, макар да имам известни предпочитания. По-важното за мен от носенето на т.нар. дизайнерски облекла е дрехата да е красива и удобна, да се чувствам добре в нея и да има доза изисканост.

Как се грижиш за външния си вид?
Опитвам се грижите за външния ми вид да включват както необходимите козметични процедури и стремеж към малко по-здравословен живот, така и цялостна позитивна психологическа нагласа. Защото всички знаем, че когато човек е щастлив и удовлетворен от живота, това се отразява положително както на здравето, така и на външния му вид.

Продължава >>>

Кулинар ли си или предпочиташ да се храниш навън?
Предпочитам да се храня навън, когато е възможно. Обичам да посещавам различни заведения заради разнообразието на атмосферата и новите усещания, които всяко място ми дава.

Любима дестинация във и/или извън България?
Категорично любимата ми дестинация извън България е Италия. Също така много харесвам и южна Франция, Испания, Малта, Истанбул.



Какви са последните тенденции и стилове в обзавеждането на дома?
Като последни тенденции се открояват стремежът към опростени и изчистени линии и форми, както и обобщени пространства. Съчетават се неутрални и пастелни цветове с ярки акценти. Вниманието е насочено към качеството на използваните материали и прецизността на детайлите. Има „игра” със светлината, има навлизане на външната среда вътре и обратното. Разбира се, не е задължително да се ръководим от някаква „мода” в интериора, а да се опитаме да постигнем тази визия, която най-много ще допадне на конкретния потребител.

Какви съвети би дала на нашите читателки, на които им предстои ремонт?
Да се въоръжат с търпение, време и вдъхновение. Да имат отначало възможно най-ясна представа какво желаят да променят и какъв да е крайният резултат.

Защо е препоръчително да наемем интериорен дизайнер при по-кардинален ремонт на дома си?
Според мен винаги е по-добре да се използват специалисти за дадена област, независимо за какво става дума. Един архитект или интериорен дизайнер може да предложи цялостен поглед и разработка на идеята. Например той ще помисли за различни варианти при едно вътрешно преустройство, след което ще препоръча този, който съчетава максимално функционалност, естетика и целесъобразност. Професионалистът може да обхване всички аспекти на интериорния замисъл. Той ще ви помогне при избора на конкретни материали и цветове и тяхното най-удачно съчетаване, при избора на мебели и/или тяхното проектиране при по-нестандартни решения, при избора на подходящи осветителни тела, на обзавеждане за санитарни помещения, на домашен текстил и други декоративни елементи. 

Предстои ти ремонт на собственото жилище. На кой стил ти самата би заложила?
Вероятно ще заложа на по-изчистен стил с опростени форми като цяло. Но задължително ще има ярки цветови акценти, интересни осветителни тела и качествени съвременни материали. Може да има и някоя мебел от съвсем различен стил за контрапункт или класически пример от дизайна на мебели от отминали времена. Също така бих се опитала да организирам всички елементи от интериора, доколкото е възможно, според принципите на фън-шуй.

Какво е да си жена в България през 2015-а?
Труден въпрос. В днешно време от жените се очаква твърде много. Но за мен най-важно е да се запази баланс, да се опитваме да не бъдем нито прекалено кариеристично настроени, нито твърде пасивни. Това, което трябва да бъде приоритет за всяка жена, е да се старае максимално действията й да отразяват нейните познания, мисли и ценности.