LadyZONE.bg: Какво са мечтите? Дори тези, които изглеждат непостижими?
Анита Класанова: "Ние сме живи, когато мечтаем."

LadyZONE.bg: Как да поддържаме една мечта, когато се сблъскваме с трудности?
Анита Класанова: "Разбира се с постоянство, търпение и един много фин детайл. Ние ставаме по-силни, издръжливи, когато целта ни е обвързана с хората около нас. А трудностите - те са част от решението.
Започнах да готвя здравословно за мен, моето семейство и децата ми. Не съм и предполагала или мислела: сега, сядам и измислям иновацията на века, ще смая всички и ще стана експерт за един ден. Няма такъв филм. Вътрешното чувство и готовността да споделяш уменията си и доброто, което си открил за себе си, разширяват съзнанието и вратите към успеха и щастието се отварят."

LadyZONE.bg: Защо, според вас, хората си позволяват все по-рядко да мечтаят.
Анита Класанова: "Не познавам тази статистика, но вероятно негативното мислене, липсата на подкрепа и разочарованията имат пръст в цялата работа. Още от ранна детска възраст забелязваме как на децата им се повтаря, че не могат нещо, как задължително ще паднат и са постоянно сравнявани с останалите. Сякаш е нещо неестествено да не успееш, да си по-добър в едно и не толкова добър в друго!?"

LadyZONE.bg: По какъв начин, според вас, ще повлияете на хората с участието си в TEDxMladostWomen? Как мислите, че ще ги подтикнете отново да мечтаят?
Анита Класанова: "Искрено се надявам да докосна сърцата им, да не спират да опитват и да мечтаят. Често съмненията ни спират да продължим, да излезем от зоната си на комфорт. Надявам се да подтикна хората да ДЕЙСТВАТ."

LadyZONE.bg: Довършете изречението: Мечтите са…
Анита Класанова: "...богатство."

LadyZONE.bg: Какво въздействие има кулинарията върху вас, и следователно останалите?
Анита Класанова: "Когато забременях с първата си дъщеря, имах добър повод за промяна и постепенно станахме вегетарианци. Както повечето бременни имах време да потърся информация, да направя осъзнат избор и да пренаредя приоритети си. Всичко това даде шанс по-разнообразни храни да станат част от семейното меню. Чувствах се по-добре, пълна с енергия и лекота, с желание за движение и ясен ум. Днес, като дипломиран хранителен технолог съм поела отговорността да създавам десертите на утрешния ден. И те да са едновременно вкусни и здравословни."

LadyZONE.bg: За какво мислите, когато готвите?
Анита Класанова: "Не мисля. Да създавам храна е моята динамична медитация. Отдавам й се и изкачат най-невероятни неща - мисли, идеи, притеснения, решения. Така се чувствах и когато за първи път имах своето малко кулинарно поле за изяви в пекарната на био магазин My Organic Market. Оставях, макар и за малко, ролята на майка, жена, графичен дизайнер и бях самата аз, в нова светлина. Пазя силно този спомен."


LadyZONE.bg: Какво бихте казала на тези, които не готвят (дали защото не умеят или не обичат)?
Анита Класанова: "Каня ги да отворят няколко кулинарни блога и да погледат красиви снимки на храна... Както апетитът идва с яденето, така и желанието за готвене идва с опита.
Споделям любимите ми блогове със здравословни веган рецепти. Лесни за изпълнение, стъпка-по-стъпка инструкции. Красиви фотографии. Това са част от рецептите, които приготвям у дома, тези които ме вдъхновяват да търся нови вкусове и да добавям нови храни в менюто на моето семейство. Рецептите, които споделям с приятели, които и моите претенциозни деца вече обожават.

ohsheglows.com
Безглутенови рецепти и без добавена захар.

divinehealthyfood.com
Веган тирамису! Знам, навих те да кликнеш.

www.veganricha.com
Веган рецепти с лек индийски привкус. Веган бургери.

www.greenkitchenstories.com
И един блог с вегетариански рецепти. Вкусни и здравословни. Видео рецепти."

LadyZONE.bg: Каква е вашата „рецепта” за щастие?
Анита Класанова: "Да улавяш мига. Да споделяш. Да си тук и сега. Имаш визия и страстно и последователно следваш мечтата си, то няма да ти остане свободно време за друго (смях), ще си зает и щастлив. Нали когато сме истински щастливи, никога не се питаме."

LadyZONE.bg: До колко е препоръчително един човек да превръща страстта си в професия?
Анита Класанова: "Зависи кой колко може да издържи. За някои може би е щастие да са на работа от 9 ч. до 17 ч. и да изживяват страстно само хобито си. Силно вярвам, че това не е най-енергийно ефективно."

LadyZONE.bg: Как могат хората да преодоляват по-бързо трудностите и разочарованията? Ентусиазмът помага ли?
Анита Класанова: "Когато правиш нещо смислено за останалите, ти ставаш силен да продължиш, защото тогава не е въпрос дали можеш, а че трябва. От друга страна, от личен опит, най-често реалността в България е, че с каквото и да съм се захващала, винаги се намира някой, който ще каже, че е един вид „невъзможно”. Познато на всички ни, нали? Още навремето когато отворихме с моя съпруг първия био магазин, още на първия ден дойде съсед да ни “благослови" и каза “Това тук няма да оцелее”. Когато започнахме да правим пекарната, все някой идваше да мърмори. Важно е да спрем да чуваме такива включвания. Аз спрях.
Ако разкажем историята отзад напред, бих казала че благодарение на куража да отворим био магазин първи, на фокуса ни в био бранша за последните 9 години, създадох първите десерти Рообар, познати на хора от 4 континента в над 40 страни.
От друга страна един ценен съвет може да се окаже спасение на твоята идея. И да, трябва да оставим ентусиазмът да ни заразява, да не се ограничаваме сами и да спрем да се съмняваме в това, което умеем добре."