Честит 8-и декември на всички студенти! 

По стар стил днес отбелязваме деня на свети Климент Охридски. През 1897 г. за годишен празник на Софийския университет е предложена датата 3 октомври, когато е рожденият ден на Евлоги Георгиев - единия от двама братя, дарили на университета сумата от над 6 млн. златни лева. Осем години по-късно в правилника на университета е записано, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, е патронен празник на учебното заведение. Така, с течение на годините, най-стария университет налага своите традиции повсеместно, като неговият патронен празник се превръща в празник за всички студенти. А какво е празник без тържествена реч? Една селекция от речите на хора от различни националности, известни в различни области, но с думи, насочени към студентите.

Реч на Стив Джобс

"Чест за мен е да бъда с вас днес на церемонията по дипломиране на един от най-добрите университети в света. Ако трябва да съм честен, така и не завърших колеж... и това тук е най-близката ми среща с дипломиране от университет.
Всичко започна още преди да се родя. Биологичната ми майка била млада, неомъжена, току-що завършваща студентка и решила да ме остави за осиновяване. Имала огромното желание да бъда осиновен от висшисти, така че всичко било уредено, за да бъда осиновен от адвокат и съпругата му. Освен, че при раждането ми, те решили, че всъщност искат момиче. И така, моите родители, които били в списъка с чакащите, получили обаждане посред нощ с въпрос: “Имаме неочаквано бебе – момченце, искате ли го?”. Те казали: “Разбира се!”. Биологичната ми майка разбрала по-късно, че майка ми никога не е завършила колеж и че баща ми не е завършил гимназия. Тя отказала да подпише последните документи по осиновяването. Омекнала едва няколко месеца по-късно, когато родителите ми обещали, че някой ден ще отида в колеж. 
Това бе началото на живота ми."

Реч на Тодор Живков

"Драги студентски и студенти, драги млади приятели, драги преподаватели,

Изпълнявам приятното поръчение да ви поднеса, драги другари и другарки, най-сърдечни боеви поздрави по случай традиционния празник на българското студенство – 8 декемаври.
Да живее нашето народно студентство!"

Реч на Уди Алън

"Поставен в най-простата си форма, проблемът е: Как е възможно да намеря смисъл в ограничен свят, който ми е дал талия и размер на ризата? Това е много труден въпрос, когато разберем, че науката ни е предала. Вярно, тя победи много болести, разгада генетичния код и дори постави човек на Луната и все още, когато 80 годишен човек е в една стая с две 18 годишни сервитьорки, нищо не се случва. Защото истинските проблеми никога не се променят.
...

Науката е нещо, от което зависим през цялото време. Ако се сдобия с болка в гръдния кош, трябва да си направя рентгенова снимка. Но какво ако радиацията от рентгена ми причини по-сериозни проблеми? Преди да го знам, аз влизам за операция. Естествено, докато ми дават кислород, някой новак решава да запали цигара. Следващото нещо, което разбирате е, че профучавам през Световния търговски център по пижама. Това наука ли е?

Да обобщя: ясно е, че в бъдещето има големи възможности. Има и клопки. Номерът е да избегнем клопките, да се възползваме от възможностите и да се приберем вкъщи до 6 часá."


Реч на Иван Илчев


"Струва ми се, че всички очакват на първия учебен ден да се каже нещо значително, нещо различно. Но не се ли изприказвахме? На нас, преподавателите, това ни е и професия, и участ - да приказваме. Но се уморяваме.
Да бъдем реалисти - на някои от вас правото да се наричате студенти на българската "Алма матер", бе дадено донякъде в аванс, къде поради демографската криза; къде поради нароилите се у нас училища, които гордо, но не дотам справедливо се кичат с титлата университет; къде поради това, че много от вашите съученици заминаха да учат в държави, в които обществото не говори, а работи за качествено висше образование - пожелавам ви да сте достойни за това, което сте получили.

Американският философ Даниел Бурстин казва: "Можете да вкарате човек в университета, но не можете да го накарате да мисли"