На 31 август 1997 г. светът е поразен от трагичната и неочаквана новина за смъртта на принцеса Даяна, известна като "принцесата на народа". 25 години по-късно за последния ден от живота й продължават да се появява нова информация. 

Принцесата на Уелс е била само на 36 години, когато губи жиовта си. Въпреки младостта си Даяна оставя наследство, което е стойностно и до днес. Тя е един от най-вдъхновяващите хора на XX век.
Личността на принцеса Даяна всъщност сякаш засенчи самата кралица Елизабет. Тя беше жена с напълно противоположен профил. Поради тази причина (и много други) жестокият инцидент беше шок за хората по целия свят. 

Снимка: Getty Images

Ето какво се случи в последните 24 часа от живота ѝ

Хирургът Монсеф Дахман, който е обслужвал принцесата в парижката болница, където е починала, е разговарял с Daily Mail. 56-годишният лекар, който сега живее на Френската ривиера, отрича всяка теория на конспирацията и твърди, че е направено всичко възможно, за да се спаси живота на Даяна.

Но какво се е случило преди онзи момент в болницата?

РАЗВОД

През лятото на 1997 г. лейди Даяна е законно разведена с принц Чарлз от една година. Въпреки това двойката вече живеела самостоятелно повече от четири години. Раздялата причинява огромен стрес на Даяна, като постоянно я преследват папараци. През това време тя се опитва да възстанови живота си и да си възвърне нормалността, която да ѝ позволи да продължи добрите си дела и живота си като жена, обществена личност и майка.


СЕМЕЙНИ ПРАЗНИЦИ 

Няколко седмици преди да замине за Париж, принцеса Даяна се е наслаждавала на няколко дни със синовете си Уилям и Хари край кристално чистите води на Сен Тропе, Франция. Двамата наследници са били съответно на 15 и 12 години.

Снимка: Getty Images

След като оставят майка си във Франция, Уилям и Хари се отправят към лятната резиденция на кралицата в Балморал, Шотландия. Там ги очаква баща им, принц Чарлз. Междувременно Даяна остава във Франция, като прекарва няколко дни на яхтата на Доди Ал-Файед. Той е богат египетски бизнесмен. за отношенията им се разбира, въпреки че се опитват да запазят връзката си в тайна. Доди е син на милиардера Мохамед Ал-Файед.

НАЙ-ТЪРСЕНАТА ЗНАМЕНИТОСТ

За връзката на Даяна и Доди Ал-Файед е писано много. От влюбени до уши, до обикновена афера, която се е случила, за да може и двамата да забравят предишна любов. Разбира се, говори се и за възможна сватба, дори се спекулира с бременност. Никога няма да разберем! Истината за връзката им е загубена завинаги в онзи съдбовен августовски ден на 1997 г.

24 ЧАСА ПРЕДИ ИНЦИДЕНТА

Ден преди злополуката, на 30 август 1997 г., Даяна и Доди Ал Файед отиват с яхтата на южния бряг на Франция и вземат самолет за Париж. Според програмата на Доди Ал-Файед, в предпоследния ден на август 1997 г. той е имал само един ангажимент - да потърси годежен пръстен, за да предложи на любимата си. Къде е била тази среща? В доверен бижутериен магазин, намиращ се в близост до хотел "Риц Париж", собственост на Мохамед Ал-Файед.

8 ЧАСА ПРЕДИ ИНЦИДЕНТА

Било е 16:00 ч. на 30 август 1997 г., когато двойката пристига в хотел "Риц" и се качва на горния етаж, за да си почине в императорския апартамент. Даяна се възползва от краткото си време насаме, за да се обади на синовете си. Уилям и Хари все още са в Шотландия. Когато майка им се обажда, те си играели и не искали да разговарят твърде дълго с нея. Както и двамата признават по-късно, вероятно ще съжаляват за този пропуск до края на живота си. Но, разбира се, 

Снимка: Getty Images

СРЕЩАТА, КОЯТО НИКОГА НЕ СЕ Е СЛУЧИЛА

Всъщност на следващия ден Даяна трябвало да лети до Лондон и да прекара няколко дни с тях преди началото на учебната година. В 19:00 ч. с Доди Ал-Файед излизат на вечеря в един от най-ексклузивните ресторанти във френската столица. Или поне такъв е бил планът. Присъствието на папараци било толкова засилено, че те решили да променят плановете си и да се върнат в хотел "Риц", търсейки уединение.

Не успяват. Ресторантът на хотела бил пълен с клиенти, които не можели да откъснат очи от най-търсената двойка в пресата. Даяна просто искала да бъде нормален човек, който вечеря с партньора си на съседната маса. Когато това се оказва невъзможно, персоналът носи храната им в императорския апартамент.

1 ЧАС ПРЕДИ ИНЦИДЕНТА 

Доди Ал-Файед обаче не искал предложението му за брак да бъде в този апартамент. В този момент се появява Анри Пол - ръководител на охраната на хотела, който измисля план за бягство на двойката. Шофьорът на Доди Ал Файед щял да изкара колата си през предния вход на хотела, а Анри Пол щял да излезе през задния изход на хотела и да вземе Даяна. 

ПАПАРАЦИ, СКОРОСТ И АЛКОХОЛ

В този план имало два сериозни проблема. Първо, в задната част на хотела също имало папараци. Второ, което е много по-сериозно, Анри Пол бил пиян - както се посочва по-късно в доклада от разследването. На видеозапис, възстановен от хотела, се вижда как шефът на охраната бил в бара само няколко минути преди да вземе колата, за да прибере Даяна и Доди Ал Файед. Аутопсията на шофьора, който също загива при инцидента, показала, че нивото на алкохол в кръвта му е 1,75. Във Франция не е разрешено да се шофира с ниво над 0,5. Нивото на алкохол в кръвта на Анри Пол съответства на четири чаши уиски или 10 чаши вино.