На 19 август 1883 г. в Сюмюр се ражда една от легендите на модата - Габриел "Коко" Шанел - френска модна дизайнерка, направила истинска революция в женската мода. Определяна като пионер и една от най-влиятелните фигури в модата на 20 век, философия на Коко Шанел взаимства и включва мъжки елементи и изчистени линии в моделите. Ролята на дизайнерката в развитието на модата е толкова голямо, че списание "TIME" я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20 век - единствения представител от модния свят.

Бъдещата законодателка на съвременната мода израства в бедно семейство с необразовани родители и, както пише „Л‘Експрес“ през 1998 г., „Шанел цял живот се опитваше да прикрие произхода си“. Габриел и сестра й Жулия се образоват в дом за сираци. Униформата, която се налага да носят, е бяла риза и черна пола. Години по-късно Шанел ще превърне този символ на бедността в проява на сдържана елегантност. 

Снимка: Getty Images

Шанел започва работа в ателие за изработка на дантели през 1902 г. Успоредно с това пее в кабарета, откъдето идва и прякорът Коко. Трудните години на младата Габриел винаги са предизвиквали интереса на биографите. Животът й е сюжет на филми, пиеси, дори мюзикъл.

Връзката на Шанел с кавалерийски офицер й дава идея за освобождаване на женското облекло от корсетите и кринолина, откривайки лекотата и удобството на елементи от мъжките дрехи. През 1910 г. Габриел основава модната си къща „Шанел мод“ в Париж. 

Снимка: Getty Images

Списъкът с моделите, които популяризира Коко Шанел, изглежда безкраен. Благодарение на нея между двете световни войни започват да се носят спортни костюми, пуловери, сака, дрехи от туид – еластични и следващи движенията на тялото, официални черни рокли, бели ризи, райета, т.нар. средно токче на обувките, изкуствените перли, подстриганата „на черта“ коса. Модното предприятие постепенно се разширява и марката „Шанел“ се превръща в империя. През 1921 г. дизайнерката пуска на пазара легендарния си парфюм „Chanel N°5“ и така става първият моделиер, затворил кръга на луксозната индустрия с дрехи, аромат и бижута. В същото време Коко Шанел получава признание за артистичния си гений – серия картини на художника Пабло Пикасо са вдъхновени от нейната визия за облеклото и тялото. Преди Втората световна война дизайнерката успява да наложи стила си и в Холивуд, пише още БТА.

Модната къща на Шанел е засегната от стачките през 30-те години на 20-и век, а впоследствие търпи имиджови щети заради връзката на дизайнерката с висш германски офицер по време на нацистката окупация. След края на войната Габриел Шанел се оттегля в Швейцария заради обвинения в колаборационизъм. През това време модата тръгва по нов път – следвоенна Европа иска да преоткрие лукса и женствеността и семплите модели на Шанел изглеждат скучни и старомодни. Новият законодател в модата е Кристиан Диор, а звезда на „унисекс“ стила става Ив Сен Лоран. Шанел дръзва да покаже своя колекция едва през 1954 г. Успехът във Франция и Европа е по-скоро умерен. Големите продажби вече са в САЩ. Бизнес средите оценяват динамиката и свободата в моделите. Една от големите почитателки на френската дизайнерка е съпругата на Джон Кенеди - Жаклин. Костюмът „Шанел“, който носи тя в деня на убийството на президента Кенеди, за съжаление става най-известният розов костюм в историята, пише „Венити феър“ през 2020 г. 

Снимка: Getty Images

Втората половина на 20-и век остава трудна и противоречива за Коко Шанел – стилът на хипитата през 60-те години е в конфликт със сдържаността, която тя се опитва да налага повече от шест десетилетия. Освен това французойката отказва категорично до края на живота си да лансира къси поли, твърдейки, че те са в разрез с елегантността.

Коко Шанел умира в Париж през 1971 г. В обявлението за смъртта й в. „Ню Йорк таймс“ я нарича „един от най-великите дизайнери на 20-и век“. 

 

Днес се навършват 140 години от рождението на френска модна законодателка, а ние я почитаме с вечните й мисли и цитати.

Снимка: Getty Images

"Ако си роден без криле, не им пречи да израснат."

"За да бъдеш незаменим, е необходимо непрекъснато да се променяш."

"Когато сте на 20 години, лицето ви е дадено от природата, а какво ще бъде то на 50 години, зависи от вас."

"Колко много безпокойства изчезват, когато човек реши да бъде не нещо, а някой."

"Модата отминава, но стилът остава."

Снимка: Getty Images

"Старостта не е защита срещу любов, но любовта предпазва от старост."

"Нищо не състарява жената така, както прекалено натруфения костюм."

"Обичам модата да излиза на улицата, но не допускам да идва оттам."

"Има хора, които имат пари, има и богати хора."

"Никога не се омъжвай за човек, който си брой стотинките."